maanantai 29. huhtikuuta 2013

Kanelikranssi






Näin ohjeen tällaisesta, hiukan erilaisesta kanelikranssista Virtuaalimarttojen FB-sivulla viikonvaihteessa. Tänään oli päästävä jo kokeilemaan miten tuollainen kranssi onnistuisi. Kuvien takaa löytyi englanninkielinen ohje taikinaan, mutta en käyttänyt sitä vaan pullataikinaa. Tein hyvän puolen litran pullataikinan ja sain siitä kaksi kranssia, jotka mahtuivat paistumaan samalla pellilla 60-senttisessä uunissa.



Pullataikina:
5 dl maitoa (käytin rasvatonta)
2 pss kuivahiivaa tai 1 pala tuoretta (käytin kuivahiivaa, koska sitä on aina kaapissa)
1 pss kardemummaa
vajaa 1 tl suolaa
1 muna
1,5 dl sokeria
12-14 dl vehnäjauhoja
150 g voita

Väliin:
50 g voita
kanelia ja sokeria

Voiteluun: 1 muna

Jos käytät kuivahiivaa kuten minä, lämmitä maito kuumemmaksi kuin tuorehiivaa käytettäessä. Lisää joukkoon hiiva, sokeri, kardemumma, suola ja jauhot. Älä lisää jauhoja enempää kuin on tarpeen.  Alusta taikina ja lisää loppuvaiheessa pehmeä voi. Laita taikina lämpimään paikkaan nousemaan siksi, kunnes tilavuus on kaksinkertaistunut.

Jaa taikina kahteen osaan ja kauli ohueksi. Sulata väliin tuleva voi ja levitä se siveltimellä. Ripottele päälle kanelia ja sokeria. Rullaa. Leikkaa rulla kahtia terävällä veitsellä. 






Kierrä taikinapuoliskot toistensa ympäri niin, että leikkuupinta jää mahdollisimman hyvin näkyville.




Siirrä rulla uunipellille leivinpaperin päälle ja muodosta siitä kranssi. Anna kohota. Voitele munalla ja ripottele halutessasi kidesokeria päälle.






Paista kranssit 180-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Anna jäähtyä ja nauti!


Kuten kuvasta näkyy, ensimmäisestä ei tullut yhtä kaunista kuin toisesta. Mutta hyvää on!

perjantai 19. huhtikuuta 2013

Gypsy Tart


Keskiviikkoiltana olin ystävieni kanssa iltaa viettämässä ja jostain nousi keskusteluun Gypsy Tart. Keskustelun alkua en kuullut, koska meillä oli niin eloisa ilta. En ollut sellaisesta kuullutkaan, mutta koska tekniikkaa oli mukana, täytyi asiaa heti selvitellä netin avulla. Se, että tuossa joukossa keskustelimme Englantiin liittyvistä asioista oli se, että kyseessä oli Finn Guild in Lahti -ryhmä eli joukko paikallisia brittejä ja anglofiilejä. 

Löysin useammankin reseptin ja tietoa tortun alkuperästä. Tänään oli sitten pakko kokeilla tätä Kentistä, Englannin kaakkoisesta kreivikunnasta lähtöisin olevaa reseptiä. Tarina kertoo sen saaneen alkunsa siitä, että eräs rouva oli päättänyt tarjota jotain hyvää talonsa lähistöllä säännöllisesti leikkiville, aliravituille romanilapsille ja hänellä oli ollut piiraspohja, tölkkimaitoa (evaporated milk) ja muscavadosokeria. Näistä hän oli sitten tehnyt piiraan lapsille. Siitä lähtien tämä torttu on ollut listoilla, erityisesti 1950 - 80-luvuilla. 

Sen voi tehdä myös meiltä yleisemmin saatavilla olevasta tölkitetystä, sokeroidusta maidosta (condensed milk). Silloin on hyvä vähentää muscavadosokerin määrää, ettei tortusta tule vielä makeampaa kuin se on. Minun makuuni tämä on suorastaan äkkimakea.

Torttuun tarvitaan neljää raaka-ainetta. Näin siis siinä tapauksessa, että käyttää valmista murotaikinaa. Minä tein taikinan itse ja käytin siihen nesteenä sitruunamehua taittamaan tuon täytteen makeutta. 

Perusmurotaikinapohjahan on helppo: 1 osa sokeria, 2 osaa voita ja 3 osaa vehnäjauhoja. Lisäksi nesteeksi joko munankeltuainen, vettä tai sitruunamehua tarpeellinen määrä. Tein tortun 28 cm halkaijaltaan olevaan irtopohjaiseen torttuvuokaan. Reseptissä oli 500 g:n murotaikina, joten tässä mittasuhteet siihen:

85 g sokeria
170 g voita 
250 g vehnäjauhoja
2-3 rkl sitruunamehua

Mittaa sokeri ja jauhot kulhoon, lisää pieniksi kuutioiksi leikattu kylmä voi. Nypi seos käsin tai taikinaraudalla. Kun se on murumaista, lisää nestettä sen verran, että saan siitä nopeasti muotoiltua pallon. Älä vaivaa sitä liikaa, ettei taikinasta tule sitkeää. 

Kauli taikina hieman vuokaa suuremmaksi ympyräksi ja nosta vuokaan. Laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa, kun uuni lämpiää. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.

Laita taikinan päälle leivinpaperi ja piiraspainot (käytä kuivattuja herneitä tai papuja, jos sinulla ei ole keraamisia). Paista torttupohjaa 10 minuuttia, nosta uunista ja ota leivinpaperi painoineen pois päältä. Paista vielä 5 minuuttia, jotta pohja kuivahtaa.

Täyte:
1 prk tölkkimaitoa (joko evaporated milk tai condensed milk) 
350 g muscavadosokeria (jos käytät makeutettua condensed milk -maitoa, käytä sokeria ainoastaan 250 g)

Sillä välin kun torttupohja on uunissa, vatkaa sähkövatkaimella maitoa ja sokeria. Juju on siinä, että todella vatkaat täytettä noin 15 minuuttia. Tortun täytteestä tulee kuohkeampi, jos käytät evaporated milk -maitoa. Se vatkautuu paremmin kuin käyttämäni condenced milk.





maanantai 1. huhtikuuta 2013

Kakku suklaan ja viskin ystävälle


Tässä kakussa on pohjana suklainen Victoria Sponge -kakku. Victoria Sponge on mielestäni parhaimpia kakkupohjia ja se on helppo maustaa eri mausteilla. Tässä siis suklainen versio.
Resepti on helppo, kaikkia neljää yhtä paljon. Kaikki kakkupohjan ainekset tulee olla huoneenlämpöisiä. 

Punnitse ensin tarpeelllinen määrä kananmunia. Opit pian tietämään, minkä verran tarvitset  eri kokoisiin vuokiin. 

Käytän kakkuihin aina Siro-sokeria, se antaa paremman kuohkeuden kuin taloussokeri. Tilanteen mukaan käytän joko tavallista, vähalaktoosista  tai täysin laktoositonta voita. Vain siinä tapauksessa, että täytyy olla maidoton kakku, teen sen laktoosittomaan kasvismargariiniin. Mielestäni aidolla voilla saa parhaan maun. Jauhoina käytän leivontakarkeita vehnäjauhoja tai tarpeen niin vaatiessa gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta. Tämä resepti onnistuu myös gluteenittomana. Lisään jauhoihin leivinjauhetta 1 tl per kaksi kananmunaa. Jos haluat suklaisen kakun, vähennä jauhojen määrää ja korvaa se kaakaojauheella.

Tämä kakun paistoin kahdessa 15-senttisessä vuoassa. 

185 g kananmunia
185 g sokeria
185 g voita
185 g jauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
50 g kaakaojauhetta

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen, vatkaa välillä. Yhdistä kuivat aineet siivilän läpi kulhoon ja siivilöi sieltä voi-sokeri-munavaahdon joukkoon. Tässä vaiheessa unohdat vatkaimen ja otat joko ison metallilusikan tai tukevan nuolijan ja sekoitat jauhoseoksen joukkoon tasaiseksi taikinaksi. 

Paista korkeassa 15-senttisessä vuoassa noin 30 minuuttia tai kunnes tikku tulee puhtaana kakusta sitä kokeillessasi. Anna jäähtyä. Yleensä paistan kakut päivää ennen niiden täyttämistä, jotta ne on helpompi halkaista. 

Kostutukseen: tomusokerilla makeutettua maitoa

Täyte:
250 g mascarpone-juustoa
2 dl kuohukermaa
1 dl kaakaojauhetta
1 dl tomusokeria
3 liivatelehteä
½ dl hyvää Single Malt -viskiä (tässä tapauksessa Dalmore 12 yrs)

Vaahdota kerma kevyesti ja lisää mascarpone-juustoon. Siivilöi sekaan kaakaojauhe ja tomusokeri ja sekoita tasaiseksi. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä kymmenisen minuuttia. Lämmitä tilkka maitoa ja sekoita puristetut liivatelehdet siihen ja kaada suklaamassaan. Sekoita hyvin. Lisää viski hyvin sekoittaen.

Halkaise kakku kolmeen osaan Laita vuoan pohjalle yksi kakkulevy ja kostuta se. Lisää 1/2 suklaatäytteestä, lisää toinen kakkulevy ja kostuta se. Kaada loput suklaatäytteestä ja kostuta päällimmäinen kakkulevy alapuolelta. Nosta se sitten päälle. Kostuta vain hieman päältä ja peitä kakku kelmulla ja laita jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään. 

Tämä päällimmäisen kerroksen kostuttaminen alapuolelta auttaa siihen, että kakun ja sokerimassan väliin tuleva kreemi leviää kakun päälle helpommin, kun päällinen ei ole liian kostea.

Seuraavana päivänä on kuorruttamisen aika. Tässä tapauksessa minulla oli pakastimessa marenkikreemiä, jonka käytin kakun päällystämiseen. Kreemi eristää sokerimassan kosteudelta ja näin ollen sokerimassa ei ala sulaa pois kakun päältä.

Kreemin voit tehdä myös voista ja tomusokerista. Käytä tomusokeria tuplaten voin määrästä. Voit halutessasi maustaa kreemin kakkuun sopivaksi.

Kreemillä "voideltu" kakku laitetaan jääkaappiin odottamaan sokerimassan kaulinnan ajaksi. Käytä aina reilusti sokerimassaa, jotta se peittää kakun kokonaan! Kauli sokerimassa 3-5 mm paksuksi levyksi. Pidä huoli, että se irtoaa kaulinta-alustasta. Ota koristeltava kakku kaapista ja nosta levy kakun päälle. Painele sokerimassa kakun päälle tasaisesti ja leikkaa ylimääräinen massa pois. Tämän jälkeen voit koristella kakun haluamallasi tavalla joko leikkaamalla sokerimassasta koristeita tai muotoilemalla niitä. Käytä mielikuvitustasi!