keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Gluteeniton Limoncello-kakku


Pikkuserkkuni on tulossa kyläilemään ja jotain hyvää hänelle täytyi leipoa. Olen tehnyt tällä BBC Good Food -sivuilta löytämääni reseptiä jo useamman kerran. Niin monta kertaa, että nyt tyhjeni leivontatarkoituksiin hankkimani Limoncello-pullo.

Sen italialaisen Limoncello -liköörin lisäksi kakkuun tarvitset seuraavia aineita:

250 g voita (tai laktoositonta margariinia, jos haluat maidottoman version)
250 g hienoa sokeria
3 munaa
250 g mantelijauhoa
1 tl leivinjauhetta
100 g polentaa eli karkeaa maissijauhoa
3 sitruunaa (kaikkien kuoriraaste, yhden mehu)
4 rkl Limoncello -likööriä
3 rkl tomusokeria

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen, välillä vatkaten. Sekoita kuivat aineet ja sitruunankuoriraaste keskenään ja lisää vaahtoon sitruunamehun kera. Älä vatkaa, vaan sekoita vaikkapa nuolijalla taikina tasaiseksi.

Laita 23 - 26 -senttiseen täytekakkuvuokaa ja paista 160-asteisessa uunissa yhteensä 50-60 minuuttia. Puolen tunnin jälkeen laita kakun päälle pala leivinpaperia, jottei pinta tummu liikaa kakun kypsyessä. Kakku on valmis, kun se irtoaa vuoan reunoilta. 

Kakun paistuessa sekoita Limoncello ja tomusokeri keskenään ja jätä uunin päälle lämpimään, jotta sokeri sulaa. Jos käytät siirapin kakun kera tarjoiltuna, voit tehdä tämän vasta vähän ennen tarjoilua. Minä kaadan siirapin mehustamaan kakkua vielä lisää. 

Ota kakku uunista ja anna hetken jäähtyä vuoassaan. Jos teet niin kuin minä, kaada Limoncello-siirappi kakun päälle ja anna kakun jäähtyä vuoassaan. Koristele ennen tarjoilua haluamallasi tavalla. 

Tämä on kakku, joka maistuu myös gluteenia käyttäville. Se on erinomaisen raikas ja mehukas. Laktoosittomasta margariinista tehtynä se on sekä gluteeniton että maidoton. Hyvää myös ilman voita, jolla yleensä leivon kaiken.

sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Sitruuna-limettipiiras


Tämäkin ohje löytyi Baking Heaven -lehdestä, kesän 2013 numerosta. Se oli yksi niistä kokeiltavien listalle ensi selailulla päätyneistä. Happaman makea kuin Key Lime Pie, mutta hyvä kesäleivonnainen, koska tähän ei tarvita uunia toisin kuin tuohon.

Keksipohja:
275 g kaurakeksejä
75 g suolatonta voita

Täyte:
2 (luomu)sitruunaa 
2-3 (luomu)limettiä 
1 prk (397 g) kondensoitua maitoa
2 dl kuohukermaa

Murskaa keksi mahdollisimman hienoksi. Minulla tuohon jäi hieman isompia paloja, mutta ei haitannut. Tuli hieman työtä hampaille. Sulata voi ja sekoita keksimuruihin. Vuoraa 26-senttinen irtoreunavuoka leivinpaperilla ja painele keksimurupohja reunoille ja pohjalle. Laita jääkaappiin jäähtymään.

Pese ja kuivaa sitrushedelmät. Raasta kuoret. Purista mehut sitruunoista ja limeteistä, tarvitset vähintään 125 ml sitrusmehua, jotta täyte hyytyy. Minulla oli isohkoja sitruunoita, joten tarvitsin 1,5 sitruunan ja 3 pienen sitruunan mehut ja sain 1,5 dl (150 ml) mehua. Käytin sen kaiken tähän piiraaseen.

Kaada kondensoitu maito ja kuohukerma kulhoon. Vatkaa löysäksi vaahdoksi. Ota sivuun noin lusikallinen sitruskuorta ja lisää loput vaahtoon. Lisää joukkoon myös sitrusmehu ja vatkaa vielä pari minuuttia. Vaahto alkaa paksuuntua nopeasti.

Kaada vaahto keksipohjan päälle, tee lusikalla kiehkuroita pintaan ja ripottele jäljellä oleva sitrusraaste päälle. Peitä vuoka kelmulla tai paperilla ja laita pakastimeen hyytymään. Seuraavana päivänä, 1-2 tuntia ennen tarjoilua, ota piiras pois pakastimesta ja irrota vuoasta tarjoiluastialle. Anna olla jääkaapissa tarjoiluun saakka.

Erinomaisen hyvää teen kera, mutta maistuu myös kahvin kanssa.


sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Mustikka-limettijuustokakku

Kuva: Johanna Kurkela

Löysin tämän reseptin vuosia sitten BBC Good Food -sivustolta. Olen muokannut sitä kevyemmäksi ja mustikkaisemmaksi. Nyt on mustikat kypsiä, ainakin täällä eteläisessä Suomessa, joten on paras aika tehdä tämä kakku.

Kuvassa oleva kakku on tehty isoon vuokaan, perusohje on 23-senttiseen irtoreunavuokaan.

Pohja:

200 g kaurakeksejä

75 g voita
(vaihda tarvitessa keksit gluteenittomiin)

Täyte:
1 litra mustikoita
225 g ruokosokeria
2 limetin raastettu kuori ja 2 limetin mehu
2 dl kermaa
500 g rahkaa
2 prk ranskankermaa
5 liivatelehteä

Päälle:
2 dl mustikoita
mustikkasiirappia

Murskaa keksit hienoksi, sulata voi ja sekoita keskenään. Tasoita muruseos irtoreunavuoan pohjalle tasaisesti.

Laita täytteeseen varatut mustikat kattilaan, lisää 2 rkl vettä, 175 g ruokosokeria ja yhden limetin kuoriraaste. Keitä pari minuuttia, kunnes marjat rikkoutuvat. Siirrä sivuun jäähtymään. Siivilöi mustikkamehu pieneen kattilaan, jätä kypsennetyt marjat odottamaan täytettä.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää rahka, 50 g ruokosokeria, ranskankerma ja yhden limetin kuoriraaste. Purista liivatteista liika vesi pois. Kuumenna limettimehu ja sekoita liivatelehdet siihen. 

Lisää jäähtyneen, kypsennetyt mustikat täytteeseen varovasti käännellen. Tarkoitus on, että täyte jää raidalliseksi, ei värjäydy tasaisen mustikkaiseksi. Kaada täyte keksipohjan päälle ja peitä. Laita jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi tai mielellään yön yli. 

Keitä mustikkamehua muutama minuutti, kunnes muuttuu siirappimaiseksi. Jätä jäähtymään. Ennen tarjoilua sekoita 2 dl mustikoita ja siirappi keskenään. Lusikoi kakun päälle. 

tiistai 2. heinäkuuta 2013

Minttubrownie


Näin toukokuisella Norjan reissullani jossain ruokalehdessä kuvan After Eight -browniesta. En reseptiä kirjoittanut, en ehkä sitä norjankielistä ihan kokonaan osannut kääntääkään, mutta päätin kokeilla perusbrownieohjeellani tätä minttuversiota.

100 g voita
175 g sokeria
75 g ruokosokeria
125 g tummaa suklaata
1 rkl siirappia
2 munaa
100 g jauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
16 After Eight -palaa


Vuoraa ensin 20 x 20 sentin kokoinen kakkuvuoka leivinpaperilla. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Sulata kattilassa voi, lisää sokerit ja siirappi sekä paloiteltu suklaa. Sekoita, kunnes massa on tasaista. Nosta jäähtymään. 

Vatkaa munat ja kaada joukkoon lämmin suklaamassa kattilasta koko ajan vatkaten. Mittaa jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe, sekoita ja siivilöi suklaamassaan. Kaada puolet taikinasta paperoituun vuokaan, asettele After Eight -palat päälle ja levitä puolet taikinasta päällimmäiseksi.

Paista noin 25 minuuttia, kunnes reunat alkavat irrota vuoasta. Kakun tulee olla sisältä kostea. Tuo minttusuklaa muutti tätä perusbrownieta tahmaisemmaksi, alkoi osin jo muistuttamaan fudgea. Anna jäähtyä ja leikkaa paloiksi. Itse tykkään leikata tämän kokoisesta vuoasta 36 palaa, toki voit leikata sen vaikka 9 palaan. Tarjoile hyvän kahvin tai teen kera.