sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Siirappi-inkiväärikakku uunivuokaan


Tämä ohje on taas Mary Berryltä, tuolta ruokakirjojen kirjoittajalta ja tv-tähdeltä. Hän lähestyy 80 vuoden ikää (s. 1935), mutta toimii The Great British Bake Off'in tuomarina yhdessä Paul Hollywoodin kanssa. Tämä resepti on hänen sanojensa mukaan hänen perheen suosikkeja. Minulla oli vielä jäljellä mustaa siirappia (Lyle's Black Treackle) ja olen itse hillonnut inkivääriä, joten tämä resepti täytyi testata.

225 g pehmeää voita
175 g vaaleaa muscovadosokeria (en löytänyt kaupasta, käytin intiaanisokeria)
200 g tummaa siirappia 
300 g vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 tl maustepippuria
1 tl maustesekoitusta (yhtä paljon kanelia, inkivääriä, muskottipähkinää)
4 munaa
4 rkl maitoa
4 rkl hillottua inkivääriä hienonnettuna

Esilämmitä uuni 175 asteeseen.

Käytä joko muovipullossa olevaa tummaa siirappia tai ruokosokerisiirappia (tässä samanlaista lakritsan makua kuin tuossa käyttämässäni englantilaisessa siirapissa). Tämä kakku on helppo tehdä: kaikki aineet kulhoon ja sitten vatkataan tasaiseksi taikinaksi. Minä käytin yleiskonettani ja sen nuolijavatkainta. 

Kumoa taikina leivinpaperilla päällystettyyn uunivuokaan (käytin noin 23 x 40 cm kokoista). Jos käytät pienempää vuokaa, saat paksumman kakun ja silloin voit tehdä 1/4 pienemmän kuorrutuksen. Tasoita pinta nuolijalla ja paista 35-40 minuuttia. Kokeile tikulla kakun kypsyyttä ennen kuin otat sen vuoasta. Nosta kypsä kakku ritilälle jäähtymään.

Voit halutessasi pakastaa kakun tässä vaiheessa ja kuorruttaa sen sulatuksen jälkeen tai kuorruta kakku sen jäähdyttyä.

Kuorrutus:
100 g tomusokeria
4 rkl inkiväärisiirappia
4-5 rkl hillottua inkivääriä hienonnettuna

Sekoita kuorrutus tasaiseksi ja levitä jäähtyneen kakun päälle. Ripottele päälle hienonnettu hillottu inkivääri ja leikkaa kakku paloiksi.

lauantai 23. marraskuuta 2013

Briossit


En ole koskaan ennen leiponut briosseja. Nyt oli syksyn ensimmäinen viikonloppu, jolloin ei ollut mitään sovittua, niin päätin kokeilla. Perjantai-iltana vaivasin koneella taikinan nousemaan. 

500 g vehnäjauhoja
50 g sokeria
1 pss (11 g) kuivahiivaa
ripaus suolaa
1,4 dl täysmaitoa
6 munaa (joista 1 voiteluun)
250 g vähäsuolaista voita

Mittaa jauhot, sokeri, hiiva, suola, maito ja viisi kananmunaa talouskoneen kulhoon. Vaivaa viisi minuuttia keskiteholla. Jos teet taikinan käsin, vaivaa 8-10 minuuttia. Lisää pehmeä voi ja vaivaa vielä toiset viisi minuuttia (käsin 10 minuuttia). Taikinan tulee olla tiivistä ja kiiltävää. Peitä kulho tuorekelmulla ja pane yöksi jääkaappiin.




Seuraavana aamuna nosta noussut taikina jääkaapista ja kumoa pöydälle. Taikina on nyt helposti käsiteltävää, tarvitset vain vähän jauhoja pöydälle. Jaa taikina 20 osaan. Ota jokaisesta osasta pieni pala taikinaa erilleen ja pyöritä ensin iso pallo, sitten pikku pallo sen päälle. 

Nosta pallot briossivuokiin (minä käytin kartonkisia Italian leivosvuokia). Jätä kohoamaan tunniksi lämpimään paikkaan.

Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele briossit munalla ja nosta uunipelti vuokineen kuumaan uuniin. Paista 20 minuuttia tai kunnes ovat kauniin ruskeita. Minä paistoin 16 minuuttia ja jotkut tulivat liian tummiksi, jotkut jäivät vaaleammiksi. Yhtä lukuunottamatta briosseista tuli kilpikonnan mallisia :)



Maku oli joka tapauksessa erinomainen! Ehkä ensi kerralla en tee briosseista tätä mallia, vaan laitan pallon vieri viereen kakkuvuokaan.



sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Mausteinen kahvikakku


Tästä kakusta löytyy reseptejä useilla eri nimillä, kaikki viittaavat itämaihin. Minaretin, arabialainen, sheikin ja mitä muita lieneekään etuliitteitä tälle kakulle. Tällä kertaa jäi reseptistä uupumaan muskottipähkinä, koska se vaan oli loppunut. Siinä on sellainen mauste, jota ei tahdo täältä kotimaasta löytää. Siis kokonaista pähkinää, jauhettua versiota kyllä löytyy kaupan maustehyllyistä. Mutta se on ihan eri juttu!

200 g voita
3 dl sokeria
3 munaa
5 dl vehnäjauhoja
½ tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
3/4 tl muskottipähkinää (tällä kertaa käytin ½ tl neilikkaa ja ½ tl inkivääriä)
1 tl  kanelia
1 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta
1 rkl pikaespressojauhetta
1 dl rouhittua mantelia
2 dl kermaa

Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Vaahdota rasva ja sokeri, lisää munat yksitellen välillä vatkaten. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne taikinaan vuorotellen kerman kanssa. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada isoon kahvikakkuvuokaan. Paista kakkua noin tunti. Tarkista kypsyys tikulla ennen kuin otat sen uunista. Anna jäähtyä 10 minuuttia vuoassa ja kumoa ritilälle jäähtymään. 

Ripottele päälle tomusokeria kakun jäähdyttyä. Tai tee kuorrute:

75 g voita
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl kanelia
4 dl tomusokeria
3 rkl vahvaa kahvia (2 tl pikaespressojauhetta kuumaan veteen)

Sulata voi, lisää kaakaojauhe ja kaneli tomusokeriin ja sekoita voin joukkoon. Lisää kuuma kahvi ja sekoita tasaiseksi. Valuta kakun päälle ja koristele halutessasi nonparelleilla.

keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Päärynätartaletti


Tämä postaus on siinä ja tässä, onko kyse leipomuksistani. Voitaikina on kaupan pakastealtaasta. Muut työt tein kyllä ihan itse.

Resepti on kuuteen tartalettiin. Se on mukaeltu englantilaisesta Tarts & Pies -kirjasta, jonka sain muutama vuosi sitten ystävältäni tuliaisiksi.

3 kiinteää päärynää
5 dl vettä
1 suikale appelsiinin kuorta (käytä kuorimaveistä)
1 vaniljatanko
1 laakerinlehti
50 g sokeria
350 g voitaikinaa 
40 g kaakaota
75 ml kuohukermaa
1 rkl voita
1 rkl ruokosokeria
25 g manteleita rouhittuna 
1 muna
1 rkl hienoa kidesokeria

Kuori ja halkaise kolme päärynää. Ota siemenkota pois esim. melonilusikalla. Jätä kara kiinni. 

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää siihen mausteet. Ellet käytä luomuappelsiinia, muista pestä appelsiini huolellisesti ennen kuin kuorit siitä suikaleen. Kun vesi kiehuu, asettele päärynät siihen. Jos ne eivät peity, lisää vettä tarpeen mukaan. Keitä päärynöitä noin 20 minuuttia. Nosta reikäkauhalla jäähtymään. 

Ota voitaikina sulamaan. Poista mausteet liemestä ja keitä sitä kokoon puolisen tuntia. Kun voitaikina on pehmennyt kauli se levyksi ja leikkaa siitä kuusi päärynää hieman suurempaa, päärynänmuotoista palaa. Laita jääkaappiin odottamaan.

Ota puoli desiä keitinlientä ja sekoita siihen 40 g kaakaojauhetta. Mittaa kattilaan noin 2 dl keitinlientä ja lisää kaakaoseos siihen koko ajan sekoittaen. Anna kiehua kasaan, kunnes sinulla on noin 1,5 kaakaolientä. Lisää joukkoon kerma vatkaten tasaiseksi. Nosta pois levyltä.

Esilämmitä uuni 225 asteeseen. Sekoita 1 rkl voita ja 1 rkl ruokosokeria mantelirouheeseen. Täytä kunkin päärynän siemenkodan kolo mantelitäytteellä. Nosta voitaikinalevyt jääkaapista. Kumoa yksi päärynänpuolikas kunkin taikinalevyn päälle. Vatkaa muna kevyesti ja voitele reunat. Ripottele reunoille sokeria. Paista 12-15 minuuttia, kunnes reunat ovat kohonneet hieman ja saaneet kauniin värin. 

Tarjoile hieman jäähtyneenä suklaakastikkeen kera.

maanantai 4. marraskuuta 2013

Kurpitsaleipä


Yksi kurpitsoistani tarvitsi pikaisia toimia, joten päätin kaivertaa sen tyhjäksi ja tehdä siitä lyhdyn. Soseen kiehautin ja soseutin. Käytin sen isoon leipätaikinaan pohjaksi. 

Tarkoitukseni oli tehdä taikina niin, että annan sen kohota viileässä (tässä tapauksessa kuistilla) yön yli. Olin jättänyt kurpitsasosekulhon leivinuunin päälle muutamaksi tunniksi ennen kuin tein taikinan, etten sitä suoraan jääkaappikylmään soseeseen tee. Kävikin niin, että sose oli liian lämmintä ja taikina nousi hetkessä leipomiskuntoon. Siispä leipomaan vielä myöhään illalla suunnitellun aamun sijasta. 

Isosta taikinasta tuli kolme isoa leipää, joista yhden tein ystävältäni saamassa keraamisessa challah-leipävuoassa. Noin nättiä letitystä en saisi itse aikaiseksi. Kaksi muuta kohotin koreissa ja kumosin uunipellille paistumaan. 

noin 1,5 litraa kurpitsasosetta
1,5 rkl hienoa merisuolaa
3 pss kuivahiivaa
noin 1,5 kg hiivaleipäjauhoja
1 dl rypsiöljyä

Sekoita suola kurpitsasoseeseen ja kuivahiiva muutamaan desiin hiivaleipäjauhoja. Näin suuren taikinan teen yleiskoneella, en jaksa käsin vaivata. Lisää jauhoja vähitellen, kunnes taikina on sopivaa. Vaivaa taikina kunnolla, useita minuuttaja oli kyseessä kone tai kädet. Jätä taikina mieluummin hieman löysäksi kuin liian kovaksi. 

Anna kohota kaksinkertaiseksi. Leivo leiviksi ja laita leivät kohoamaan puoleksi tunniksi. Paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä koputtamalla leipää pohjasta. Siitä tulee kuulua ontto ääni. Tuon vuoassa paistetun leivän kumosin uunipellille, voitelin sen pinnan voisulalla ja ripottelin päälle merisuolaa. Paistoin sitä vielä noin 10 minuuttia, jotta pinta saa kauniin värin.

Taikina ei enää näyttänyt kauniilta kurpitsankeltaiselta, mutta onneksi valmis leipä oli mukavan värinen. 

Kuva: Miina Keto

sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Sitruunainen vadelmajuustokakku

Kuva: Minna Salminen
Tein tätini 75-vuotispäiville ison, halkaisijaltaan 30-senttisen juustokakun. Tässä ovat sen kokoisen kakun ohjeet, voit helposti muuttaa ohjeen tehtäväksi pienempään vuokaan.

pohja:
300 g digestive-keksejä murskattuna
150 g voita sulatettuna

täyte:
1 l vispikermaa
2 pkt maustamatonta tuorejuustoa
3 dl sokeria
2 sitruunaa (kuoriraaste ja mehu)
1 l vadelmia 
12 liivatelehteä

päälle:
reilu litra vadelmia

kiille hyytelösokerista pakkauksen ohjeen mukaan

Sekoita sulatettu voi murskattuihin kekseihin ja painele tasaiseksi vuoan pohjalle. Laita jääkaappiin jäähtymään.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen notkistettu tuorejuusto huolellisesti sekoittaen. Lisää sokeri ja sitruunan kuoriraaste. Sekoita. Purista liivatelehdet kuivaksi ja kuumenna osa sitruunamehusta kuumaksi. Liuota liivatelehdet siihen, sekoita huolellisesti ja lisää loput sitruunamehusta joukkoon. Kaada liivateseos ohuena nauhana kerma-tuorejuustovaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen. 

Ota vuoka jääkaapista ja lusikoi puolet täytteestä keksipohjan päälle. Asettele kerros vadelmia täytteen päälle niin, että niitä on tasainen kerros. Kaada loppu täyte vadelmien päälle. Peitä tuorekelmulla ja laita hyytymään jääkaappiin yön yli. 

Ota juustokakku jääkaapista ja asettele päälle runsaasti vadelmia. Jos käytät pakastettuja vadelmia, kuten minä näin lokakuun lopulla, voit laittaa ne siihen jäisinä (kuten tuonne väliinkin). Tee annos kiillettä hyytelösokeripaketin ohjeen mukaan ja sivele kiille vadelmien päälle. Laita jääkaappiin kunnes on aika nostaa tarjoiltavaksi. 

Irrota kakku vuoasta ja nosta tarjoiluastiaan. 


Kuva: Minna Salminen