sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Sekaleipä


Nyt on ollut leipomukset vähemmällä, mutta leipäähän syödään kuitenkin. Sitä siis leipomaan. Päätin kaltata ruisjauhot ja kaurahiutaleet. Näin leivästä tulee mehevämpää.

1 l kiehuvaa vettä
12 dl ruisjauhoja
4 dl kaurahiutaleita
1,5 rkl suolaa

Mittaa ruisjauhot, kaurahiutaleet ja suola isoon kulhoon. Tein tämän leivän yleiskoneella. Kaada päälle kiehuva vesi. Sekoita ja jätä muhimaan noin kolmeksi tunniksi. 

3 dl vettä
noin 12 dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja
2 pss kuivahiivaa

Sekoita kuivahiiva vaaleisiin jauhoihin. Lisää kädenlämpöinen vesi kulhoon ja lisää sitten jauhot. Anna koneen vaivata taikinaa noin 10 minuuttia. Taikina jää pehmeäksi. Jätä nousemaan noin tunniksi. 

Esilämmitä uuni 250 asteeseen. Käytän vuolukivistä leivinkiveä uunissa. Se laitetaan kylmään uuniin. 

Kumoa taikina kulhosta jauhotetulle pöydälle. Käytä jauhoja apuna ja vaivaa hieman. Käytin toiseen nostatukseen koreja, taikinasta tuli kaksi 700 g pitkulaista leipää ja yksi 900 g pyöreä leipä. Anna kohota puolisen tuntia. 

Leivinkiveni päälle mahtuu kaksi pitkulaista leipää kerralla, joten paistoin pienemmät leivät ensin ja sen jälkeen pyöreän leivän. Kumoa leivät koreista varovasti kuumalle kivelle. Tee muutama viilto leipien päälle. Paista puolisen tuntia. Leivän tulee kuulostaa ontolta, kun koputat sen pohjaan. Silloin se on kypsä. Anna jäähtyä varttitunti ennen kuin leikkaat siitä viipaleita. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti