tiistai 7. kesäkuuta 2016

Raparperi-vaniljajuustokakku


Tänä vuonna raparperit saivat pituutta vauhdilla. Ensimmäisen sopan tein vaaksan mittaisista pätkistä, kun oli pakko saada. Sitten ne venähtivät muutamassa päivässä ja saatiin raparperipiirasta ja murupaistosta. Finn-Guildin Suomen väki oli tulossa kylään ja päätin tehdä jotain makeaa pöytään. Marjat on jo ajat sitten syöty pakkasesta, joten raparperia juustokakkuun. Vaniljaa pehmentämään raparperin kirpakkuutta.

Tein tämän juustokakun 20 cm irtopohjavuokaan. 

Pohja:
180 g kaurakeksiä muruina
80 g voita sulatettuna

Painele seos paperoidun vuoan pohjalle tasaiseksi, tiiviiksi kerrokseksi. 

Raparperikerros:
noin 1 litra raparperia pieneksi paloiksi pilkottuna
1,5 dl sokeria
1,5 dl kuohukermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
4 liivatelehteä
(punaista elintarvikeväriä)

Vaniljakerros:
1,5 dl kuohukermaa
200 g vaniljatuorejuustoa
2 rkl vaniljasokeria
2 liivatelehteä

Tee ensin raparperihilloke. Laita raparperipalat kattilaan pienen vesitilkan kera. Kuumenna samalla hämmentäen. Kun raparperit alkavat pehmetä, lisää sokeri. Anna kiehua muutama minuutti, jätä sitten kannen alle hautumaan hetkeksi. Nosta raparperi reikäkauhalla, ota mehu talteen. Anna jäähtyä. 

Vaahdota kerma vaahdoksi ja lisää siihen notkistettu tuorejuusto. Lisää raparperihilloke. Värjää massa halutessasi esim.  punaisella elintarvikevärillä, myös vihreä sopii raparperiin. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Kuumenna raparperimehua ja sekoita kuivaksi puristetut liivatelehdet tilkkaan mehua. Lisää juusto-raparperiseokseen ja sekoita. Kumoa raparperitäyte keksipohjan päälle ja nosta jääkaappiin hyytymään. Anna hyytyä 1-2 tuntia.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää notkistettu vaniljatuorejuusto. Mausta ja makeuta vaniljasokerilla. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä 5 minuuttia. Purista liika vesi pois ja sekoita tilkkaan kiehuvaa vettä. Lisää vaniljatäytteeseen ja sekoita. Kumoa hyytyneen raparperitäytteen päälle ja anna hyytyä vähintään 4 tuntia, mielellään seuraavaan päivään. 

Koristele haluamallasi tavalla. Minä tein sokerimassasta Finn-Guildin uuden logon kakun päälle.