sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Runebergin kakku


Tätini täyttää pyöreitä vuosia tiistaina, mutta juhlat vietettiin tänään Runebergin päivänä, joten päätin leipoa hänen toivomansa vadelma-kermakakun lisäksi pöytään Runebergin kakun. En halunnut tehdä yksittäisiä torttuja ja etsin netistä erilaisia ohjeita kakulle. Silmiini osui Maku-lehden blogeista Perinneruokaa prkl viime vuonna julkaisema resepti. Halusin tehdä kakun isossa vuoassa, koska väkeä on enemmän ja tein 1,5 kertaisen annoksen. Marmeladia käytin koko purkin. Toisin kuin Runebergin tortuissa yleensä, en käyttänyt sen enempää karvasmantelia kuin punssiakaan. Ihan siksi, etten pidä kummastakaan. Käytin 2,4-litraista vuokaa.

300 g voita
250 g sokeria
0,75 dl appelsiinimehua
3 munaa
yhden appelsiinin kuori raastettuna
3,75 dl pipari- ja ruiskorppujauhoseosta
150 g mantelijauhetta
200 g vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
kakun sisään: 
1 prk paistonkestävää vadelmamarmeladia
kostutus: 
1,5 dl limoncello-likööriä
1 dl appelsiinimehua
koristeluun:
vadelmamehua
tomusokeri

Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen välillä vatkaten. 

Pese ja kuivaa appelsiini. Raasta kuori. Purista lopuksi mehu.

Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Käytin 2,5 dl piparinmuruja ja loput ruiskorppujauhoja. Tuon verran sattui pipareita löytymään. Sekoita kuivat aineet vaahdon joukkoon ja kääntele tasaiseksi vaahdoksi. Lusikoi noin puolet taikinasta kakkuvuokaan, tee lusikalla taikinaan "oja" ja lusikoi vadelmamarmeladi sinne. Lusikoi loput taikinasta päälle ja tasoita pinta. Paista noin tunti, kunnes reunat ovat hieman irronneet vuoasta. Nosta uunista, anna hetki jäähtyä ja kumoa lautaselle.

Sekoita limoncello ja appelsiinimehu. Kostuta kakku ja anna jäähtyä kunnolla. 

Sekoita vadelmamehusta ja tomusokerista tahna ja valuta kakun päälle. Toivottavasti onnistut siinä paremmin kuin minä. 

perjantai 3. helmikuuta 2017

Za'atar-kierteet ja labneh


Ystäväni Jonathan toi minulle joku aika sitten mausteita Lontoosta. Etsiessäni reseptiä, johon voisin käyttää za'atar-maustesekoitusta, löysin tällaisen leivonnaisen. Olen ymmärtänyt, että za'ataria käytetään oliiviöljyllä voideltujen ohuiden leipien päälle ripoteltuina, mutta tässä reseptissä siitä on tehty kierteitä. Resepti löytyi Guardianin nettisivuilta. Za'atar-mausteseoksen sisältö vaihtelee, minulla ollut seos sisälsi seesaminsiemeniä, vehnää, timjamia ja sumakkia. Saattoi siinä olla jotain muutakin. Olin syönyt za'atarilla maustettua lohifilettä Lontoossa Ottolenghin delissä taannoin. Siitä jäi mauste mieleeni ja halusin kokeilla sitä kotona. 

Tein sen kanssa tarjottavaksi labnehia ja se sopikin siihen erinomaisesti. Labneh on libanonilainen jukurtista valmistettu tuorejuusto. Sitä voi maustaa haluamallaan tavalla, minä opin tämän tavan River Cottagen kurssilla.

Labneh:
500 g turkkilaista jukurttia
1 tl suolaa
sitruunamehua
mustapippuria

Sekoita suola, sitruunamehu ja mustapippuri jukurtin joukkoon. Kaada maustettu jukurtti esim. harsokankaalla vuorattuun siivilään. Tee kankaasta pussi ja sulje se. Nosta siivilä kulhon päälle ja jääkaappiin. Voit käyttää myös suodatinpussia, mutta älä laita sitä kahvinkeittimen suppiloon ettet saa kahviaromista juustoa. Ellet niin halua. 

Valmistele labneh edellisenä iltana. Käytä leivontaan siitä valunut hera, ettei se mene hukkaan.

Za'atar-kierteet

800 g jauhoja
25 g sokeria
2 pss kuivahiivaa
100 g voita
4 dl heraa ja maitoa
2 munaa

täyte:
1,5 d oliiviöljyä
175 g za'atar-mausteseosta

muna voiteluun
seesaminsiemeniä päälle

Sekoita kuivat aineet isossa kulhossa. Sulata voi. Vatkaa hieman munia kulhossa ja lisää hera+maito sekä sulatettu voi. 

Lisää neste kuivien aineiden joukkoon ja sekoita hetki kulhossa. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa taikinaa, kunnes se on sileää ja kimmoisaa. Tähän menee reilut viisi minuuttia. 

Pyyhkäise kulho puhtaaksi ja öljyä se. Nosta taikinapallo kulhoon, peitä liinalla ja jätä nousemaan reiluksi puoleksi tunniksi. 

Paperoi korkea uunivuoka. Minä käytin 25x25-senttistä vuokaa, mutta jouduin ottamaan käyttöön myös 15x15-senttisen vuoan. 

Esilämmitä uuni 200-asteiseksi.

Kun taikina on kaksinkertaistanut kokonsa, kumoa se pöydälle ja kauli noin 60 x 30 sentin levyksi. Tee oliiviöljystä ja za'atarista tahna ja levitä se taikinan päälle. Rullaa taikina ja leikkaa se noin 2,5 sentin viipaleiksi. Sain taikinasta 25 palaa. Nosta palat leikkuupinta ylöspäin vuokaa riveittäin. Anna niiden nousta vuoassa noin 15 minuuttia.

Voitele munalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Siemenet eivät ole pakolliset, ei minultakaan kaapista löytynyt, vaikka olin muistanut niitä kotona olevan. Paista noin 25 minuuttia ja nosta uunista. Anna hetki jäähtyä ja tarjoile labnehin ja kasvisten kera.