Olen tehnyt tätä Delia Smithin ohjeesta mukaeltua perinteistä englantilaista, hyvin juopunutta joulukakkua useita vuosia. Kakku tulee tehdä mielellään kahdeksan viikkoa ennen joulua, jotta se saa juoda tarpeekseen. Siis lokakuun lopulla tai heti marraskuun alussa.
450 g sultana-rusinoita
175 g korintteja
175 g kultarusinoita
75 g sokeroituja kirsikoita
65 g kakkutäytettä (appelsiinin ja sitruunan kuoripaloja)
1/2 dl brandya + 1-2 dl mustaa teetä (valmis juoma, ilman sokeria)
Sekoita hedelmät. Huuhdo, kuivaa ja pilko kirsikat pienemmiksi. Kaada sekaan brandylla maustettu tee, peitä kelmulla ja anna muhia seuraavaan päivään.
2. päivä:
225 g vehnäjauhoja
¼ tl jauhettua muskottipähkinää
½ tl maustesekoitusta (yhtä paljon maustepippuria, kanelia ja inkivääriä)
50 g manteleita hakattuna pieneksi
225 g vähäsuolaista voita
225 g ruokosokeria
4 munaa
1 rkl mustaa ruokosiirappia (DanSukkerin Cane Syrup voisi olla sopiva, itse tuon Lyle´s Black Treackle -purkin reissuiltani)
yhden sitruunan ja yhden appelsiinin kuoriraaste
Tarvitset 20 x 20 cm kantikkaan tai 23 cm halkaisijaltaan olevan
pyöreän vuoan. Voitele vuoka joko vuokaspraylla, öljyllä tai voilla. Paperoi se
leivinpaperilla, nosta reunat yli vuoan reunojen. Spreijaa tai voitele vielä
paperikin. Paperoi sitten vuoka ulkopuolelta parilla kerroksella voimapaperia,
käytä uuninkestävää eli luonnonmateriaalista valmistettua narua sitomiseen.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Ei kuitenkaan mantelirouhetta.

Siivilöi liossa olleet hedelmät ellei neste ole kaikki imeytynyt.
Lisää mantelirouhe ja raastetut sitruksien kuoret joukkoon ja lisää hedelmät
taikinaan. Sekoita kunnolla kaikki sekaisin, mutta älä vatkaa.
Kaada vuokaan, levitä tasaiseksi. Voit tehdä keskelle hieman
monttua, ei paljon. Tässä kakussa ei ole nostatusainetta. Laita päälle
kaksinkertainen leivinpaperi ja tee siihen keskelle kolikon kokoinen
ilma-aukko.
Laita vuoka esilämmitettyyn uuniin ja paista noin 3 – 3½ tuntia.
Tällä välillä voitkin tehdä rauhassa jotain muuta. Kakun tulee olla hieman
irronnut reunoistaan ja joustava painettaessa. Silloin se on kypsä. Nosta pois
uunista ja pura vuoan ympärillä olevan paperit pois. Anna jäähtyä ritilällä.

Anna kakulla ryyppy viikottain, tuo 8 tl brandya/konjakkia. Voit
toki halutessasi ottaa itsekin.
Jos et halua kuorruttaa kakkua perinteisellä marsipaani –
sokerimassakuorrutteella, voit järjestää paistovaiheessa taikinan päälle
kauniisti kuorittuja manteleita. Älä paina, etteivät ne uppoa taikinaan.




Olen kerran tehnyt samantapaisella reseptillä ja koristelussanikin oli sama aihe. Nykyään brittiherkuista teen mince pies leivonnaisia.
VastaaPoista