maanantai 18. maaliskuuta 2013

Karhunvattupiiras


Pakastimen tyhjennys jatkuu. Tätä piirasta olen tehnyt usean vuoden ajan, varmaan siitä asti kun muutimme tähän taloon. Puutarhassamme on satoisa karhunvatukko, josta olemme vuosittain saaneet paljon marjoja. Kuvittelin, että viime kesän sato jäisi pienemmäksi, koska talon julkisivu oli uusittu edellisenä syksynä ja karhunvatut jouduttiin kääntämään alas telineiden tieltä. Mutta ei puhettakaan. Niitä riittää pakastimessa vieläkin!

Pakastimesta löytyi myös piiraspohjataikina. Teen niitä aina useamman annoksen kerrallaan, se sujuu koneella nopeasti. Eikä sitten piirastarpeen yllätettyä tarvitse odotella taikinan lepäämistä. Se tarvitsee lepoa 4 tuntia tai mielellään yön yli. Samaa taikinaa voi käyttää myös suolaisiin piiraisiin pohjaksi, koska se ei sisällä sokeria.

Tässä ensin pohjan resepti (annos riittää vuokaan, jonka halkaisija on noin 25 cm)

3 dl vehnäjauhoja
½ maustemittaa suolaa (eli hyppysellinen)
115 g kylmää voita pieninä kuutioina
1,5 rkl kylmää sitruunamehua
2-3 rkl kylmää vettä

Jos teet käsin, hakkaa taikina kulhossa veitsellä tai taikinaraudalla murumaiseksi seokseksi. Lisää sitruunamehu ja sen verran vettä, että pystyt muotoilemaan taikinasta pallon. Painele pallo levyksi, laita muovipussiin ja jätä jääkaappiin lepäämään vähintään 4 tunniksi tai mielellään yön yli. 

Jos teet taikinaa isomman annoksen koneella, älä vaivaa sitä liikaa. Jaa annoksiksi ja laita jääkaappiin se, minkä tarvitset nopeasti ja loput pakastimeen. (Tarvitset kaksinkertaisen annoksen taikinaa, jos teet sellaisen piiraan, johon tulee kansi.)

Taikinan levättyä kauli se noin 5 mm paksuiseksi, vuoraa vuoka unohtamatta reunoja. Pane vuoka taas jääkaappiin puoleksi tunniksi. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Tässä piiraan täytteen ja muruseoksen resepti:

täyte:
1,5 l karhuvattuja
2 dl sokeria
3 rkl maissijauhoja

kuorrutus:
5 rkl vehnäjauhoja
1 dl fariinisokeria
1 dl kaurahiutaleita
½ tl kanelia
½ tl vastajauhettua muskottipähkinää (tai pussista, jos et muuta löydä)
60 g kylmää voita

Sekoita sokeri ja maissijauhot marjoihin. Jos käytät pakastemarjoja, lisää maissijauhon määrää. 

Tee toisessa kulhossa muruseos. Sekoita kuivat aineet yhteen ja lisää pieneksi pilkottu kylmä voi. Hiero voi kuivien aineiden joukkoon, kunnes on murumainen seos.

Ota piirasvuoka pois jääkaapista ja laita taikinan päälle leivinpaperi ja piiraspainot tai niiden sijasta kuivia herneitä tai riisiä. Paista uunissa 10-12 minuuttia, ota varovasti paperi painoineen pois piiraan päältä ja laita vielä uuniin 5 minuutiksi. 

Levitä marjat hieman jäähtyneelle piiraspohjalle ja ripottele muruseos päällimmäiseksi. Paista uunin keskitasolla 15 minuuttia ja laske lämpötila 175 asteeseen. Jatka paistamista vielä noin 30 minuuttia, kunnes piiras on kullanruskea. Anna piiraan jäähtyä ritilällä ainakin tunti ennen tarjoamista. 

Jos sinulta ei löydy karhunvattuja, vaihda ne mustikoihin ja käytä vain 1,5 dl sokeria. Hyvää niinkin!

Kiitos kuvasta serkulleni Miinalle!

5 kommenttia:

  1. Hei tuo piiraspohjien pakastamisidea pitää ottaa käytäntöön heti! Ja kiitos ihanasta piiraasta! Nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Sun koneesi jaksaa tehdä muistaakseni 4-kertaisen taikinan.

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    4. Ole hyvä! Sun koneesi jaksaa tehdä muistaakseni 4-kertaisen taikinan.

      Poista