keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Andrean esiintymislava



Työkaverini pyysi minua tekemään tyttärensä 5-vuotispäiväksi kakun. Toivomus oli esiintymislava Lego Friends Andrealle. En ollut kyseisistä legoista kuullutkaan, joten nettiä selaamaan ja etsimään tietoa. Mistä lienee on kysymys? Onneksi tytön isä piirsi minulle hahmotelman siitä, mitä heillä on mielessä. Se mallina oli hyvä lähteä suunnittelemaan kakun toteutusta. Päivää ennen kakun tekoa näin lavalle tulevat hahmot ja sen jälkeen olivat mittasuhteetkin jotakuinkin selvillä. Kyseiset legot tulivat pestyinä kakun päälle juhlapöydässä. Niitä, alustaa ja muutamaa tukitikkua lukuunottamatta kaikki oli syötävää.

Kakku oli iso, jotta kaikki tarpeellinen saadaan mahtumaan lavalle ja siitä riittää syötävää suurelle joukolle. Tein kaksi kakkua, toisen 25x25 cm vuokaan ja toisen noin litran vetoiseen leipävuokaan. Kakku oli taas mallia kaikkia neljää yhtä paljon. Paitsi tässä tapauksessa jauhojen tilalta osaksi kaakaojauhetta.

8 munaa (painoivat 450 g)
450 g voita
450 g sokeria
350 g vehnäjauhoja
100 g kaakaojauhetta
4 tl leivinjauhetta

Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele vuoat. Sekoita huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi, lisää sokeri ja vatkaa vaahdoksi. Lisää munat yksitellen välillä vatkaten. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Siivilöi vaahtoon ja sekoita tasaiseksi isolla lusikalla tai nuolijalla. Nostele taikina vuokiin. Taikinaa on noin 2/3 vuoan korkeudesta. Paista pienempää kakkua noin 35 minuuttia, suurempi vaatii noin 50 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla ennen uunista nostamista. Kypsä kakku on hiukan irronnut vuoan reunoista. Anna jäähtyä vuoassa kymmenisen minuuttia ja nosta sitten ritilän päälle jäähtymään kunnolla. Kakku on helpompi leikata, jos se paistetaan täyttämistä edeltävänä päivänä. 

Leikkaa isompi kakku kahteen osaan. Leikkaa pienemmästä kakusta noin 5-6 sentin mittainen pala pois ja leikkaa sitten isompi osa kahteen osaan. Vuoraa käyttämäsi kakkuvuoat tuorekelmulla, laita kakkulevy vuokaan. Kostuta vuoassa oleva kakkukerros sitruunajuomalla. Sitä tarvitset kaikkiaan noin puoli litraa.

Tee täyte:
4 dl kuohukermaa vaahdotettuna
noin 1,5 l vadelmia soseutettuna (sosetta noin 8 dl)
100 g sokeria
11-12 liivatelehteä
1 rkl sitruunamehua

Laita liivatelehdet pehmenemään kulhoon, jossa kylmää vettä. Soseuta vadelmat sauvasekoittimella. Vatkaa kerma. Yhdistä kerma ja vadelmasose, lisää sokeri. Purista vesi liivatelehdistä ja liuota liivatelehdet tilkkaan kuumaa vettä. Lisää sitruunamehu. Anna hetki jäähtyä. Kaada liivateliemi ohuena nauhana vadelma-kermavaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada täyte kakkuvuokiin niin, että sitä on noin 2,5 - 3 cm. Nosta toinen puoli kakusta täytteen päälle ja kostuta. Peitä tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi, mielellään yön yli. 

Tee voikreemi kakun ja sokerimassakuorrutteen väliin:
200 g voita
350-400 g tomusokeria
2 tl sitruunamehua
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja siivilöi tomusokeri joukkoon. Vatkaa kuohkeaksi, lisää loppuvaiheessa sitruunamehu.

Pohjana noin 30x30 sentin kakkualusta. Leikkaa kakku sopivan kokoiseksi. Esiintymislavan eteen tulee jäädä tilaa portaille, yleisölle ja kynttilöille. Muotoile pienempi kakku esiintymislavan taustaksi, jossa ovat kaiuttimet ja esirippu. Varmista paikallaan pysyminen kakkutuilla tai grillitikuilla. Levitä voikreemi kakun päälle. Leikkaa pienestä suklaakakkupalasta portaat, tuet portaat cocktailtikulla tai pätkällä grillitikkua. 

Sokerimassaa kului tähän kakkuun kaiken kaikkiaan noin 1,3 kg. Esiintymislavan lattia ja portaiden päällinen oli suklaanmakuista ruskeaa sokerimassaa. Musta ja vihreä sokerimassa olivat valmiiksi värjättyjä, lilan värjäsin itse valkoisesta sokerimassasta. Kaiuttimet olivat lakupaloja, jotka kiinnitin pikeerillä. Ennen tarjoilua päälle aseteltiin pestyt Lego Friends -nuket yms. rekvisiitta.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti