sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Raparperikeikauskakku


En ole aiemmin tehnyt keikauskakkua raparperista. En tosin minkäänlaista keikauskakkua vuosikausiin. Muistan muinoin, lähes 30 vuotta sitten nykyisessä työpaikassani hiljattain aloittaneena tehneeni ananaskeikauskakun työkavereille kahvipöytään, ihan muuten vaan. Nostettuani sen tarjolle alkoi satamaan onnitteluja työkavereilta. Siinä minä ihmeissäni, että mistä onnittelut ovat. Ei ollut syntymä- eikä nimipäivä! Siis ihan vaan huvin vuoksi kakkua tarjoan. Sain kuulla, että työkaverit luulivat minun olevan raskaana. Keikauskakku kuulemma tuodaan vauvauutisten merkiksi. Olkaapa siis varovaisia, te tuossa lapsentekoiässä olevat. En ole koskaan keikauskakkua vauvauutisten vuoksi tarjonnut ja nykyisin voin tehdä sen huolettomasti, ikä kun suojaa moisilta arveluilta :)

Tämä raparperikeikauskakku löytyi Marttojen sivuilta. Kaapista ei löytynyt fariinisokeria, joten käytin ruokosokeria. Sekä luomua että reilun kaupan. Ihmettelin päälliseen tulevan sokerin määrää ja tein aavistuksen pienemmillä määrillä. Olen muuttanut tilavuusmitat grammoiksi ohjeessani. Tein kakun 25 x 25 neliövuokaan.

75 g voita
200 g fariinisokeria
500 g raparperinpaloja
75 g taloussokeria

taikina:
150 g voita
125 g sokeria
3 munaa
1 rkl vaniljasokeria
150 g vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Puhdista ja pilko raparperi. Voitele vuoan pohja ja reunat voilla. Mittaa fariinisokeri vuokaan. Lisää raparperipalat ja taloussokeri. Jätä odottamaan taikinan tekoa.

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen ja välillä vatkaten. Lisää vaniljasokeri. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja siivilöi ne vaahdon joukkoon. Kääntele taikina tasaiseksi ja levitä raparperipalojen päälle. Paista noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä kokonaan ennen kumoamista. Tarjoile esim. vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.

Minun makuuni tästä tuli ällömakeaa. Toista mieltä olivat muut kakkua maistaneet. Ensi kerralla käytän ainakin kolmanneksen vähemmän sokeria raparperien joukkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti