keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Pekaanipiiras


Pari kuukautta on vierähtänyt edellisestä julkaisusta. Leipominen ei ole jäänyt, yhtä ja toista on tällä välin leivottu. Ei vaan taikinaterapia riittänyt sallimaan istumista tietokoneen ääreen kirjoittamaan. Lonkasta jalkaan heijastunut särky oli mieletöntä, istuminen oli pahin vaihtoehto. Nyt on tilanne onneksi parempi ja istuminen sujuu. 

Aloitan uuden vuoden pekaanipiiraalla. Kuva on marraskuun lopun onnistuneesta piiraasta. Tein vuodenvaihteessa kaksi pekaanipiirasta, ihan samalla reseptillä, mutta niiden ulkonäkö oli kuvauskelvoton. Onneksi maku pysyy samana. Toisen näistä viimeisistä piiraista onnistuin kippaamaan nurin pöydälle, kun poistin sitä vuoasta. Siinä olikin sitten komea keko pähkinöitä päällä, kun nostin ne työpöydältä takaisin piiraan päälle. Tuo piiras syötiin sitten ihan kotona.

Teen usein paistospohjaa useamman annoksen ja pakastan ne kerta-annoksina. Silloin saa nopeasti piiraan paistettua, kun tulee mieliteko. Tämä piiras on 25-senttiseen irtopohjavuokaan. 

Pohja:
175 g vehnäjauhoja
115 g kylmää voita pieneksi kuutioituna
1,5 rkl kylmää sitruunamehua
2-3 rkl kylmää vettä

Nypi käsin jauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Nopeammin teet tämän käyttämällä taikinarautaa tai monitoimikonetta. Itse käytän taikinarautaa. Lisää sitruunamehu ja vettä niin paljon, että saat tehtyä taikinasta pallon. Litistä pallo, kääri se tuorekelmuun ja laita jääkaappiin noin neljäksi tunniksi tai yön yli. Teen paistospohjan edellisenä päivänä. 

Täyte:
3 munaa
2 dl sokeria
2 dl siirappia
1 tl sitruunamehua
1 rkl vaniljasokeria
100 g sulatettua voita 
3,5 dl rouhittuja pekaanipähkinöitä

Päälle:
40 pekaanipähkinän puolikasta

Esilämmitä uuni 225 asteeseen. Kauli piiraspohja ja vuoraa sillä vuoka. Laita jääkaappiin 30 minuutiksi. Laita päälle leivinpaperi ja keraamiset piiraspavut (tai kuivatut pavut/herneet) ja paista uunin alatasolla 12 minuuttia. Nosta piiras uunista ja ota paperi ja painot pois ja paista vielä 10 minuuttia. Alenna uunin lämpö 175 asteeseen.

Vaahdota munat, lisää sokeri, siirappi, sitruunamehu, vaniljasokeri ja voi. Sekoita tasaiseksi. Ripottele pähkinärouhe piirasvuokaan ja kaada muna-sokeri-voiseos päälle. Asettele pähkinät piiraan päälle. Paista 20 minuuttia ja laske uunin lämpö 160 asteeseen. Paista vielä noin 25 minuuttia, kunnes täyte jähmettyy. Kokeile tikulla ennen uunista poistoa. Anna jäähtyä.

Poista piiras vuoasta ennen tarjoilua. Tarjoile pekaanipiiras huoneenlämpöisenä vaikkapa vaniljajäätelön kera. Piiras on erittäin tuhtia, joten sitä riittää pieni pala.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti