lauantai 14. joulukuuta 2013

Joulukakku eli Xmas pudding look-a-like


Tein paikallisen suomalais-brittiläisen yhteisön, Finn-Guild in Lahti, pikkujouluihin toisen version Mary Berryn ohjetta muokaten. Siitä tuli niin hyvää, että on ihan pakko julkaista myös tämä muokkaamani resepti täällä. Kakku sai suuren suosion, vain pieni pala jäi seuraavaksi päiväksi. 

225 g pehmeää voita
175 g fariinisokeria
200 g ruokosokerisiirappia
300 g vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
3 tl inkivääriä
½ tl kanelia
hieman raastettua muskottipähkinää
4 munaa
4 rkl maitoa
8 rkl hillottua inkivääriä

Esilämmitä uuni 175 asteeseen.

Tällä kertaa käytin puolipyöreää, halkaisijaltaan 20-senttistä kakkuvuokaa. Valmistustapa on sama, kaikki aineet kulhoon ja koneella tasaiseksi taikinaksi. Käytin taas yleiskoneeni nuolijavatkainta. Se on erinomainen väline kakkutaikinoiden teossa. Tällaisessa vuoassa kakkua tarvitsee paistaa reilu tunti, noin 75 minuuttia. Tarkista kypsyy puutikulla!

Tee kakku pari päivää ennen tarjoilua, jotta maku ehtii tasoittua. Hyvissä ajoin ennen tarjoilua, esim. edellisenä iltana, tee kuorrute. Tähän tein kaksinkertaisen annoksen ja jätin inkivääripalat pois:

200 g tomusokeria
7-8 rkl inkiväärisiirappia

Sekoita tomusokeri ja siirappi tasaiseksi. Olen käyttänyt inkiväärin hilloamiseen ruokosokeria, joten siirappi on melkoisen tummaa. Halusin valkoisen kuorrutteen, joten lisäsin sekaan tarpeellisen määrän valkoista elintarvikeväriä. Viimeistelin kakun laakerinlehtikoristein. 

Anteeksi Mary Berry, mutta tästä kokeilusta erinomaisen hyvää, mielestäni parempaa kuin sinun versiosi. Sokeria ja siirappia vaihtamalla saa ihan toisenlaisen kakun. Toki tuo mausteiden muutos vaikutti myös. Ihanasti inkiväärin antamaa potkua sisältävä mehevä kakku. Lakritsan makua ei ole niin paljon kuin käyttäen englantilaista mustaa siirappia. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti