sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Siirappi-inkiväärikakku uunivuokaan


Tämä ohje on taas Mary Berryltä, tuolta ruokakirjojen kirjoittajalta ja tv-tähdeltä. Hän lähestyy 80 vuoden ikää (s. 1935), mutta toimii The Great British Bake Off'in tuomarina yhdessä Paul Hollywoodin kanssa. Tämä resepti on hänen sanojensa mukaan hänen perheen suosikkeja. Minulla oli vielä jäljellä mustaa siirappia (Lyle's Black Treackle) ja olen itse hillonnut inkivääriä, joten tämä resepti täytyi testata.

225 g pehmeää voita
175 g vaaleaa muscovadosokeria (en löytänyt kaupasta, käytin intiaanisokeria)
200 g tummaa siirappia 
300 g vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 tl maustepippuria
1 tl maustesekoitusta (yhtä paljon kanelia, inkivääriä, muskottipähkinää)
4 munaa
4 rkl maitoa
4 rkl hillottua inkivääriä hienonnettuna

Esilämmitä uuni 175 asteeseen.

Käytä joko muovipullossa olevaa tummaa siirappia tai ruokosokerisiirappia (tässä samanlaista lakritsan makua kuin tuossa käyttämässäni englantilaisessa siirapissa). Tämä kakku on helppo tehdä: kaikki aineet kulhoon ja sitten vatkataan tasaiseksi taikinaksi. Minä käytin yleiskonettani ja sen nuolijavatkainta. 

Kumoa taikina leivinpaperilla päällystettyyn uunivuokaan (käytin noin 23 x 40 cm kokoista). Jos käytät pienempää vuokaa, saat paksumman kakun ja silloin voit tehdä 1/4 pienemmän kuorrutuksen. Tasoita pinta nuolijalla ja paista 35-40 minuuttia. Kokeile tikulla kakun kypsyyttä ennen kuin otat sen vuoasta. Nosta kypsä kakku ritilälle jäähtymään.

Voit halutessasi pakastaa kakun tässä vaiheessa ja kuorruttaa sen sulatuksen jälkeen tai kuorruta kakku sen jäähdyttyä.

Kuorrutus:
100 g tomusokeria
4 rkl inkiväärisiirappia
4-5 rkl hillottua inkivääriä hienonnettuna

Sekoita kuorrutus tasaiseksi ja levitä jäähtyneen kakun päälle. Ripottele päälle hienonnettu hillottu inkivääri ja leikkaa kakku paloiksi.

1 kommentti: