tiistai 24. tammikuuta 2017

Muroleivät & suklaa-"haggis"


Teki mieli leipoa jotain pikkuleipiä kotiin ja päädyin tekemään muroleipiä. Skottilaisella reseptillä. Yksi asia johti toiseen, kun löysin netistä Foodie Quinen blogista reseptin suklaiselle haggikselle. Hän tekee yhtä sun toista mielenkiintoista skottilaisella tvistillä. Siis ensin leipomaan iso annos muroleipiä ja osan niistä murensin toiseen herkkuun. Muroleipäresepti on vanha, ei em. bloggarin.

Muroleivät:
450 g voita
225 g sokeria

450 g vehnäjauhoja
225 g maissijauhoja (tai riisijauhoja)

Esilämmitä uuni 180 asteeseen.

Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja siivilöi ne voi-sokerivaahtoon. Käytä vatkaimen taikinakoukkuja tai sekoita aineet keskenään nopeasti murumaiseksi seokseksi, kuin korppujauhoiksi.

Käytin neliskanttista vuokaa 25 x 25 cm ja painelin muruseoksen noin sentin paksuiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle. Tiivistä kerros, painele haarukalla reikiä sinne tänne ja ripottele sokeria päälle. Nosta uuniin ja paista 35-40 minuuttia, kunnes kullankeltaista päältä.

Nosta uunista, leikkaa suorakaiteen muotoisiksi paloiksi ja anna jäähtyä. Nauti teen tai kahvin kera.



Suklaa-haggis

3 rkl hyvää skottiviskiä
50 g kuivattuja aprikooseja
100 g voita
100 g kaakaojauhetta
1 muna
100 g sokeria
150 g muroleipiä
50 g pähkinäsekoitusta
tomusokeria

Hienonna kuivatut aprikoosit (Foodie Quinen reseptissä oli rusinoita) pieniksi paloiksi, laita kulhoon ja kaada päälle viski. Jätä sivuun siksi aikaa, kun teet muut valmistelut.

Sulata voi kattilassa, sekoita kaakaojauhe siihen. Vaahdota muna ja sokeri. Sekoita muna-sokerivaahto kuumaan voi-kaakaomassaan. 


Murskaa muroleivät ja pähkinät. Niiden ei tarvitse olla tasakokoisia. Sekoita nämä rouheet massaan ja kaada lopuksi viskissä lionneet aprikoosit nesteineen joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

Leikkaa tuorekelmusta kaksi isoa palaa ja laita ne päällekkäin. Tee massasta tiivis pötkylä kelmun avustuksella. Sido päät kiinni ja laita jääkaappiin yön yli. Poista kelmu seuraavana päivänä ja kierittele pötkylä tomusokerissa. Leikkaa ohuiksi siivuiksi ja tarjoile vaikka viskitilkan kera. Sláinte! 

Tämä haggis käy siis myös kasvissyöjille, ei kuitenkaan vegaaneille. Hyvää oli ja töissä tykkäsivät yllätyksestäni kahvipöydässä. Siellä ei nautittu viskin kera.

25.1. on Skotlannin kansallisrunoilijan Robert Burnsin muistopäivä (Burns Night). Ensi lauantaina syömme sitä oikeaa haggista lisukkeineen Jyväskylässä Finn-Guildin järjestämällä päivällisellä.

Voit toki tehdä myös ohuemman ja pitkän makkaran, sitten saat suklaasalamia. Rouhi tällöin muroleipä pienemmiksi paloiksi. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti