sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Runebergin kakku


Tätini täyttää pyöreitä vuosia tiistaina, mutta juhlat vietettiin tänään Runebergin päivänä, joten päätin leipoa hänen toivomansa vadelma-kermakakun lisäksi pöytään Runebergin kakun. En halunnut tehdä yksittäisiä torttuja ja etsin netistä erilaisia ohjeita kakulle. Silmiini osui Maku-lehden blogeista Perinneruokaa prkl viime vuonna julkaisema resepti. Halusin tehdä kakun isossa vuoassa, koska väkeä on enemmän ja tein 1,5 kertaisen annoksen. Marmeladia käytin koko purkin. Toisin kuin Runebergin tortuissa yleensä, en käyttänyt sen enempää karvasmantelia kuin punssiakaan. Ihan siksi, etten pidä kummastakaan. Käytin 2,4-litraista vuokaa.

300 g voita
250 g sokeria
0,75 dl appelsiinimehua
3 munaa
yhden appelsiinin kuori raastettuna
3,75 dl pipari- ja ruiskorppujauhoseosta
150 g mantelijauhetta
200 g vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
kakun sisään: 
1 prk paistonkestävää vadelmamarmeladia
kostutus: 
1,5 dl limoncello-likööriä
1 dl appelsiinimehua
koristeluun:
vadelmamehua
tomusokeri

Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen välillä vatkaten. 

Pese ja kuivaa appelsiini. Raasta kuori. Purista lopuksi mehu.

Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Käytin 2,5 dl piparinmuruja ja loput ruiskorppujauhoja. Tuon verran sattui pipareita löytymään. Sekoita kuivat aineet vaahdon joukkoon ja kääntele tasaiseksi vaahdoksi. Lusikoi noin puolet taikinasta kakkuvuokaan, tee lusikalla taikinaan "oja" ja lusikoi vadelmamarmeladi sinne. Lusikoi loput taikinasta päälle ja tasoita pinta. Paista noin tunti, kunnes reunat ovat hieman irronneet vuoasta. Nosta uunista, anna hetki jäähtyä ja kumoa lautaselle.

Sekoita limoncello ja appelsiinimehu. Kostuta kakku ja anna jäähtyä kunnolla. 

Sekoita vadelmamehusta ja tomusokerista tahna ja valuta kakun päälle. Toivottavasti onnistut siinä paremmin kuin minä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti