perjantai 17. maaliskuuta 2017

Omena-stout-hunajapiiras


Minun oli syksyisten suunnitelmien mukaan tarkoitus lentää tänään Lontooseen ja viettää huomista (17.3.) Pyhän Patrikin päivää ystävieni kanssa siellä. Asiat menivät toisin, enkä parin tunnin päästä nouse koneeseen. Jotain päivän kunniaksi täytyi tehdä ja tämä ohje tuli reilu viikko sitten Great British Chefs -uutiskirjeessä. Se on Richard Corriganin resepti. Piiras on taas aivan erilainen kuin mikään aiemmin tekemäni piiras, joten tuumasta toimeen. Aikaa tähän kuluu, työvaiheita on useita. Niitä voi tehdä päällekäin, joten ei tähän koko päivää mene.

Piiraspohja:
250 g vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa
50 g sokeria
125 g voita
2 munaa + 1 muna pohjan voiteluun

Sekoita kuivat aineet. Kuutioi kylmä voi ja hiero se kuivien aineiden kanssa nopeasti murumaiseksi seokseksi. Riko munat lasiin ja sekoita rakenne sekaisin haarukalla. Lisää kulhoon ja sekoita nopeasti taikinaksi. Kääri taikina tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

Esilämmitä uuni 150 asteeseen. Voitele noin 24-senttinen irtopohjainen piirasvuoka. 

Kauli taikina vuokaa isommaksi levyksi ja painele se vuokaan huolellisesti. Peitä leivinpaperilla. Käytä papuja, herneitä tai keraamisia piiraspainoja ja nosta uuniin. Paista 45 minuuttia. Nosta pois ja poista paperi painoineen.

Nosta uunin lämpö 180 asteeseen.

Täyte:
0,8 dl stouttia
iso, (vähintään 150 g) hapan omena (minulla Granny Smith)

Mittaa stout kattilaan. Kuori omena ja raasta se karkeaksi raasteeksi. Lisää raaste kattilaan stoutin kanssa ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua hiljalleen, kunnes neste on vähän haihtunut. Nosta sitten levyltä ja jätä odottamaan.

Voitele piiraspohja munalla. Levitä täyte pohjalle.

Kuorrute:
90 g hunajaa
90 g vaaleaa siirappia
50 g isoja kaurahiutaleita
90 g korppujauhoja
2 munaa
puolikkaan sitruunan kuori ja mehu
puolikkaan appelsiinin kuori 

Pese sitrushedelmät. Raasta puolikkaan kuoret molemmista hedelmistä. Purista puolikkaan sitruunan mehu. 

Sekoita kaikki aineet keskenään. Levitä kuorrute piiraan päälle, ja nosta piiras uuniin. Paista 20-25 minuuttia, kunnes kuorrute on jähmettynyt ja pinta saanut kauniin värin.

Anna jäähtyä ennen tarjoilua. Leikkaa annospaloiksi ja tarjoile esim. vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Piiraassa ei maistu stout, ylimmäksi nousee raikkaan sitruunainen omena. Maukas piiras joka tapauksessa. Onko tässä sitten muuta irlantilaista kuin stout ja se, että tekijä on syntyisin Dublinista? Joka tapauksessa tämä käy vaikka Pyhän Patrikin päivän aterian jälkiruuaksi. Ja miksei muulloinkin.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti