sunnuntai 4. elokuuta 2013

Kesäkurpitsakakku lemon curd -täytteellä


Ruokaosuuskunnan kuluneen viikon jaossa oli taa kesäkurpitsaa ja sunnuntaina on juhlat pellonlaidalla, nyyttikestiperiaatteella. Siispä jotain kakkua, johon satoa käyttää. Löysin netistä alunperin Nigella Lawsonin kirjassa "How to Be a Domestic Goddess" olevan reseptin. Tein kaksi kakkua, koska ei ollut tietoa paljonko väkeä juhlaan on tulossa. 

Kakku:
250 g kesäkurpitsaa
2 isoa munaa
1,25 dl öljyä
100 g sokeria (alkuperäisessä reseptissä oli 150 g)
225 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl soodaa

Raasta kesäkurpitsa raastinraudan karkealla terällä. Karkealla siksi, ettei se mene ihan muusiksi. Vatkaa isossa kulhossa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää öljy ja vatkaa vielä hetken aikaa. Siivilöi joukkoon jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja sooda. Sekoita nuolijalla vaahtoon ja lisää lopuksi kesäkurpitsaraaste hyvin sekoittaen. Kaada öljyttyyn vuokaan ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Kakku on valmis, kun reunat irtoavat vuoasta.

Alkuperäisessä reseptissä on lime curdia, minä käytin lemon curdia eli sitruunatahnaa, koska sitä sattui olemaan kotona valmiina. Teen sen itse, mutta voit myös ostaa kaupasta.

Lemon/Lime Curd:
100 g voita
3 munaa ja 1 keltuainen
200 g sokeria
4 sitruunaa tai 5 limettiä

Pese sitruunat/limetit huolellisesti, kuivaa ne ja raasta kuoret hienoksi. Purista mehu. Laita lämmönkestävä astia vesikattilan päälle ja laita voi astiaan sulamaan. Lisää sokeri, kuoriraaste ja sitrusmehu voin joukkoon. 
Vatkaa munat ja keltuainen hieman ja lisää vaahto astiaan. Vatkaa kunnes ainekset ovat sekoittuneet kunnolla ja anna sitten kypsyä noin 10 minuuttia sekoittaen silloin tällöin.  Kun tahna on kiiltävää, paksua ja pysyy lusikassa, se on valmista. 
Purkita 2 puhtaaseen lasipurkkiin. Säilytä jääkaapissa. 

Kuorrute:
200 g tuorejuustoa
100 g tomusokeria
1 sitruunan tai limetin mehu
kourallinen pilkottuja pistaasipähkinöitä

Vaahdota tuorejuusto pehmeäksi, lisää siivilöity tomusokeria ja sitrusmehu. Vatkaa, kunnes seos paksunee.

Halkaise kakku kahteen osaan, levitä väliin reilusti lemon/lime curdia. Levitä kuorrute kakun päälle ja ripottele pistaasipähkinöitä koristeeksi. 

2 kommenttia:

  1. Puuttuuko ohjeesta jauhojen määrä vai olenko puusilmä?

    Ihana kakku :)

    VastaaPoista
  2. Et ollut puusilmä, yksi rivi reseptistä oli jäänyt pois. Kiitos viestistä, olen lisännyt jauhomäärän reseptiin.

    VastaaPoista