keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Päärynätartaletti


Tämä postaus on siinä ja tässä, onko kyse leipomuksistani. Voitaikina on kaupan pakastealtaasta. Muut työt tein kyllä ihan itse.

Resepti on kuuteen tartalettiin. Se on mukaeltu englantilaisesta Tarts & Pies -kirjasta, jonka sain muutama vuosi sitten ystävältäni tuliaisiksi.

3 kiinteää päärynää
5 dl vettä
1 suikale appelsiinin kuorta (käytä kuorimaveistä)
1 vaniljatanko
1 laakerinlehti
50 g sokeria
350 g voitaikinaa 
40 g kaakaota
75 ml kuohukermaa
1 rkl voita
1 rkl ruokosokeria
25 g manteleita rouhittuna 
1 muna
1 rkl hienoa kidesokeria

Kuori ja halkaise kolme päärynää. Ota siemenkota pois esim. melonilusikalla. Jätä kara kiinni. 

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää siihen mausteet. Ellet käytä luomuappelsiinia, muista pestä appelsiini huolellisesti ennen kuin kuorit siitä suikaleen. Kun vesi kiehuu, asettele päärynät siihen. Jos ne eivät peity, lisää vettä tarpeen mukaan. Keitä päärynöitä noin 20 minuuttia. Nosta reikäkauhalla jäähtymään. 

Ota voitaikina sulamaan. Poista mausteet liemestä ja keitä sitä kokoon puolisen tuntia. Kun voitaikina on pehmennyt kauli se levyksi ja leikkaa siitä kuusi päärynää hieman suurempaa, päärynänmuotoista palaa. Laita jääkaappiin odottamaan.

Ota puoli desiä keitinlientä ja sekoita siihen 40 g kaakaojauhetta. Mittaa kattilaan noin 2 dl keitinlientä ja lisää kaakaoseos siihen koko ajan sekoittaen. Anna kiehua kasaan, kunnes sinulla on noin 1,5 kaakaolientä. Lisää joukkoon kerma vatkaten tasaiseksi. Nosta pois levyltä.

Esilämmitä uuni 225 asteeseen. Sekoita 1 rkl voita ja 1 rkl ruokosokeria mantelirouheeseen. Täytä kunkin päärynän siemenkodan kolo mantelitäytteellä. Nosta voitaikinalevyt jääkaapista. Kumoa yksi päärynänpuolikas kunkin taikinalevyn päälle. Vatkaa muna kevyesti ja voitele reunat. Ripottele reunoille sokeria. Paista 12-15 minuuttia, kunnes reunat ovat kohonneet hieman ja saaneet kauniin värin. 

Tarjoile hieman jäähtyneenä suklaakastikkeen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti