perjantai 19. huhtikuuta 2013

Gypsy Tart


Keskiviikkoiltana olin ystävieni kanssa iltaa viettämässä ja jostain nousi keskusteluun Gypsy Tart. Keskustelun alkua en kuullut, koska meillä oli niin eloisa ilta. En ollut sellaisesta kuullutkaan, mutta koska tekniikkaa oli mukana, täytyi asiaa heti selvitellä netin avulla. Se, että tuossa joukossa keskustelimme Englantiin liittyvistä asioista oli se, että kyseessä oli Finn Guild in Lahti -ryhmä eli joukko paikallisia brittejä ja anglofiilejä. 

Löysin useammankin reseptin ja tietoa tortun alkuperästä. Tänään oli sitten pakko kokeilla tätä Kentistä, Englannin kaakkoisesta kreivikunnasta lähtöisin olevaa reseptiä. Tarina kertoo sen saaneen alkunsa siitä, että eräs rouva oli päättänyt tarjota jotain hyvää talonsa lähistöllä säännöllisesti leikkiville, aliravituille romanilapsille ja hänellä oli ollut piiraspohja, tölkkimaitoa (evaporated milk) ja muscavadosokeria. Näistä hän oli sitten tehnyt piiraan lapsille. Siitä lähtien tämä torttu on ollut listoilla, erityisesti 1950 - 80-luvuilla. 

Sen voi tehdä myös meiltä yleisemmin saatavilla olevasta tölkitetystä, sokeroidusta maidosta (condensed milk). Silloin on hyvä vähentää muscavadosokerin määrää, ettei tortusta tule vielä makeampaa kuin se on. Minun makuuni tämä on suorastaan äkkimakea.

Torttuun tarvitaan neljää raaka-ainetta. Näin siis siinä tapauksessa, että käyttää valmista murotaikinaa. Minä tein taikinan itse ja käytin siihen nesteenä sitruunamehua taittamaan tuon täytteen makeutta. 

Perusmurotaikinapohjahan on helppo: 1 osa sokeria, 2 osaa voita ja 3 osaa vehnäjauhoja. Lisäksi nesteeksi joko munankeltuainen, vettä tai sitruunamehua tarpeellinen määrä. Tein tortun 28 cm halkaijaltaan olevaan irtopohjaiseen torttuvuokaan. Reseptissä oli 500 g:n murotaikina, joten tässä mittasuhteet siihen:

85 g sokeria
170 g voita 
250 g vehnäjauhoja
2-3 rkl sitruunamehua

Mittaa sokeri ja jauhot kulhoon, lisää pieniksi kuutioiksi leikattu kylmä voi. Nypi seos käsin tai taikinaraudalla. Kun se on murumaista, lisää nestettä sen verran, että saan siitä nopeasti muotoiltua pallon. Älä vaivaa sitä liikaa, ettei taikinasta tule sitkeää. 

Kauli taikina hieman vuokaa suuremmaksi ympyräksi ja nosta vuokaan. Laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa, kun uuni lämpiää. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.

Laita taikinan päälle leivinpaperi ja piiraspainot (käytä kuivattuja herneitä tai papuja, jos sinulla ei ole keraamisia). Paista torttupohjaa 10 minuuttia, nosta uunista ja ota leivinpaperi painoineen pois päältä. Paista vielä 5 minuuttia, jotta pohja kuivahtaa.

Täyte:
1 prk tölkkimaitoa (joko evaporated milk tai condensed milk) 
350 g muscavadosokeria (jos käytät makeutettua condensed milk -maitoa, käytä sokeria ainoastaan 250 g)

Sillä välin kun torttupohja on uunissa, vatkaa sähkövatkaimella maitoa ja sokeria. Juju on siinä, että todella vatkaat täytettä noin 15 minuuttia. Tortun täytteestä tulee kuohkeampi, jos käytät evaporated milk -maitoa. Se vatkautuu paremmin kuin käyttämäni condenced milk.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti