maanantai 1. huhtikuuta 2013

Kakku suklaan ja viskin ystävälle


Tässä kakussa on pohjana suklainen Victoria Sponge -kakku. Victoria Sponge on mielestäni parhaimpia kakkupohjia ja se on helppo maustaa eri mausteilla. Tässä siis suklainen versio.
Resepti on helppo, kaikkia neljää yhtä paljon. Kaikki kakkupohjan ainekset tulee olla huoneenlämpöisiä. 

Punnitse ensin tarpeelllinen määrä kananmunia. Opit pian tietämään, minkä verran tarvitset  eri kokoisiin vuokiin. 

Käytän kakkuihin aina Siro-sokeria, se antaa paremman kuohkeuden kuin taloussokeri. Tilanteen mukaan käytän joko tavallista, vähalaktoosista  tai täysin laktoositonta voita. Vain siinä tapauksessa, että täytyy olla maidoton kakku, teen sen laktoosittomaan kasvismargariiniin. Mielestäni aidolla voilla saa parhaan maun. Jauhoina käytän leivontakarkeita vehnäjauhoja tai tarpeen niin vaatiessa gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta. Tämä resepti onnistuu myös gluteenittomana. Lisään jauhoihin leivinjauhetta 1 tl per kaksi kananmunaa. Jos haluat suklaisen kakun, vähennä jauhojen määrää ja korvaa se kaakaojauheella.

Tämä kakun paistoin kahdessa 15-senttisessä vuoassa. 

185 g kananmunia
185 g sokeria
185 g voita
185 g jauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
50 g kaakaojauhetta

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen, vatkaa välillä. Yhdistä kuivat aineet siivilän läpi kulhoon ja siivilöi sieltä voi-sokeri-munavaahdon joukkoon. Tässä vaiheessa unohdat vatkaimen ja otat joko ison metallilusikan tai tukevan nuolijan ja sekoitat jauhoseoksen joukkoon tasaiseksi taikinaksi. 

Paista korkeassa 15-senttisessä vuoassa noin 30 minuuttia tai kunnes tikku tulee puhtaana kakusta sitä kokeillessasi. Anna jäähtyä. Yleensä paistan kakut päivää ennen niiden täyttämistä, jotta ne on helpompi halkaista. 

Kostutukseen: tomusokerilla makeutettua maitoa

Täyte:
250 g mascarpone-juustoa
2 dl kuohukermaa
1 dl kaakaojauhetta
1 dl tomusokeria
3 liivatelehteä
½ dl hyvää Single Malt -viskiä (tässä tapauksessa Dalmore 12 yrs)

Vaahdota kerma kevyesti ja lisää mascarpone-juustoon. Siivilöi sekaan kaakaojauhe ja tomusokeri ja sekoita tasaiseksi. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä kymmenisen minuuttia. Lämmitä tilkka maitoa ja sekoita puristetut liivatelehdet siihen ja kaada suklaamassaan. Sekoita hyvin. Lisää viski hyvin sekoittaen.

Halkaise kakku kolmeen osaan Laita vuoan pohjalle yksi kakkulevy ja kostuta se. Lisää 1/2 suklaatäytteestä, lisää toinen kakkulevy ja kostuta se. Kaada loput suklaatäytteestä ja kostuta päällimmäinen kakkulevy alapuolelta. Nosta se sitten päälle. Kostuta vain hieman päältä ja peitä kakku kelmulla ja laita jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään. 

Tämä päällimmäisen kerroksen kostuttaminen alapuolelta auttaa siihen, että kakun ja sokerimassan väliin tuleva kreemi leviää kakun päälle helpommin, kun päällinen ei ole liian kostea.

Seuraavana päivänä on kuorruttamisen aika. Tässä tapauksessa minulla oli pakastimessa marenkikreemiä, jonka käytin kakun päällystämiseen. Kreemi eristää sokerimassan kosteudelta ja näin ollen sokerimassa ei ala sulaa pois kakun päältä.

Kreemin voit tehdä myös voista ja tomusokerista. Käytä tomusokeria tuplaten voin määrästä. Voit halutessasi maustaa kreemin kakkuun sopivaksi.

Kreemillä "voideltu" kakku laitetaan jääkaappiin odottamaan sokerimassan kaulinnan ajaksi. Käytä aina reilusti sokerimassaa, jotta se peittää kakun kokonaan! Kauli sokerimassa 3-5 mm paksuksi levyksi. Pidä huoli, että se irtoaa kaulinta-alustasta. Ota koristeltava kakku kaapista ja nosta levy kakun päälle. Painele sokerimassa kakun päälle tasaisesti ja leikkaa ylimääräinen massa pois. Tämän jälkeen voit koristella kakun haluamallasi tavalla joko leikkaamalla sokerimassasta koristeita tai muotoilemalla niitä. Käytä mielikuvitustasi!







1 kommentti: