lauantai 8. maaliskuuta 2014

Juustoleipä


Nyt on menossa leipäkausi, kuten huomaatte. Leipää tulee syötyä päivittäin, toisin kuin makeita leivonnaisia. Nyt oli vuorossa kokeellinen juustoleipä. Olen tekemässä hapanjuurta vaalealle leivälle River Cottage Everyday -kirjan ohjeiden mukaan ja siinä ohjeessa kehoitetaan hukkaamaan päivittäin puolet juuresta. Eihän sellaista voi tehdä! Siispä kokeilemaan sen käyttöä leipätaikinassa: ei se vielä jaksa nostaa taikinaa, mutta hiivan kera käytettynä antaa mukavasti makua leipään. Se hapanjuuren ohje tulee sitten aikanaan, kunhan leipä on leivottu. Joskus reilun viikon kuluttua.

200 g hieman hapantunutta juurta
7 dl lämmintä vettä
1,5 pss kuivahiivaa
2 rkl vaaleaa siirappia
1 rkl suolaa
1 dl oliiviöljyä
noin 900 g hiivaleipäjauhoja
noin 160 g voimakasta, karkeaksi raastettua juustoa (käytin vanhaa goudaa)

Kaada lämmin vesi juuren joukkoon yleiskoneen kulhoon ja lisää kuivahiiva. Sekoita, lisää vaalea siirappi, suola ja öljy. Lisää jauhot muutamassa osassa, jauhojen määrä vaihtelee. Älä tee taikinasta liian tiivistä. Vaivaa viitisen minuuttia reilulla nopeudella ja jätä sitten nousemaan. 

Esilämmitä uuni 225 asteeseen. Jos käytät leivinkiveä kuten minä, muista laittaa se kylmään uuniin. 

Kun taikina on noussut kaksinkertaiseksi, vaivaa sitä muutama hetki koneella ja kumoa taikina sitten jauhotetulle pöydälle. Öljyä kätesi ja alusta taikina. Jaa se kahteen palaan ja kauli palat yksi kerrallaan noin 1,5 sentin paksuiseksi, 40x60 sentin kokoiseksi levyksi. Ripottele juustoraaste päälle ja rullaa taikina. Leikkaa rulla kahteen osaan ja jätä nousemaan. 

Kun leivät ovat kohonneet, viillä muutama viilto niiden päälle ja nosta kuumaan uuniin. Paista 20-25 minuuttia. Jätä jäähtymään ritilälle ilman leivinliinaa. Nauti vaikkapa hyvän keiton kera.






2 kommenttia:

  1. Meillä taitaa olla telepatiaa keskenämme, kun juuri tänään tein jääneestä juuresta oma keksimääni juustoleipää, tosin laitoin siihen eri juustoa ( punaista emmentalia raasteena), muuten lähes identtistä sinun leipäsi kanssa. Mie ripottelin loput raasteet vielä leivän päälle ja tuli kyllä hyvää leipää. Keitin kaveriksi bataatti/linssi/broilerikeittoa, sekin oman innovaation tuloksena syntynyt keitto. Broileria jäi kokonaisena paistetusta uunibroilerista, joten keittoon loput. Upea keltainen keitto, tuore leipä ja hyvä mieli, voiko sitä muuta toivoa.

    VastaaPoista