maanantai 18. elokuuta 2014

Karhunvattuteeleipä


Ystäväni Anna ja Jonathan yllättivät minut viime perjantaina tuomalla tuliaisina Englannista uuden kirjan, Teatime Baking Book. Kirjassa on paljon vanhanaikaisia (kirjan kannessa käytetään tätä termiä) reseptejä. Ensimmäiseksi niistä leivoin karhunvattuja sisältävän teeleivän. Karhunvatut kypsyvät keittiön ikkunan takana hyvää vauhtia ja niille täytyy keksiä käyttöä.

Tämä on erilainen marjainen teeleipä, ei korintteja tai rusinoita tässä reseptissä. Tulos on mielestäni kakun ja skonssin risteytys, hyvin kostea ja raskas leivonnainen. Hyvän makuinen kuitenkin ja kelpasi tänään teellä poikenneille vierailleni, joista yksi oli englantilainen ja kaksi saksalaista, sekä isäntäväelle.

350 g vehnäjauhoja
1 tl maustesekoitusta (tätä ei saa Suomessa valmiina, käytin 2 maustemittaa kanelia, 1 maustemitan neilikkaa ja yhden maustepippuria = 1 tl)
175 g voita
175 g sokeria
225 g karhunvattuja
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
1 rkl mustaa siirappia
2 munaa
½ tl ruokasoodaa
2 rkl maitoa

Esilämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele ja paperoi reilun litran vetoinen leipävuoka.

Sekoita mausteseos vehnäjauhoihin. Lisää pehmennetty voi ja nypi murumaiseksi. Lisää sokeri, siirappi, sitruunan kuoriraaste ja mehu sekä kevyesti vatkatut kananmunat ja karhunvatut. Sekoita hyvin. Liuota ruokasooda maidon joukkoon ja kaada taikinaan. Vatkaa taikinaan. 

Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 45 minuuttia ja laske sen jälkeen uunin lämpö 150 asteeseen. Paista vielä 30 - 45 minuuttia, testaa kypsyys tikulla ja jos se on puhdas, teeleipä on valmis. Anna jäähtyä vuoassaan noin 15 minuuttia, Kumoa vuoasta ja jätä ritilälle jäähtymään. 

Kiitokset ihanasta kirjasta, Anna & Jonathan! 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti