maanantai 18. toukokuuta 2015

Sitruunainen kahvikakku


Kävin huhtikuun alkupuolella Amsterdamissa muutaman päivän matkalla. En ollut aiemmin siellä ollut. Sattumalta, ihan totta, olin varannut hotellin läheltä keittiöihmisen taivasta! Duikelman-niminen liike on täynnä keittiötarvikkeita. Siellä asioivat ammattilaiset ja harrastelijat sulassa sovussa. Siellä sai ihmetellä silmät suurina kaikkea ihanaa, jota tietenkin olisi ihan välttämättä tarvinnut. No, koska olimme ystäväni kanssa reissussa lentäen, piti pitää jalat maassa ostoksien suhteen. Päädyin hankkimaan tämän kakkuvuoan, jota olin jo useamman vuoden haaveillut valikoimaani. Se oli siellä hieman edullisempi ja muistanpa tämän sitten Amsterdamin tuliaisena. Ystäväni osti saman sarjan vuoan, joten voimme vaihdella näitä keskenämme. Muutama muu pikkuinen tarve-esine mukaan lähti myös. 

Mutta tähän kakkuun. Halusin leipoa jotain syntymäpäiväni aattona meillä kotona kokoontuneelle Lahden Ruokaosuuskunnan hallitukselle ja katsastin kaapista löytyvät tarveaineet. Mielessä oli jotain raikasta ja sitruunasta tykkään, kuten olette jo varmasti huomanneet. Kakku on taas kerran luottoreseptini Victoria sponge, perusmurokakku, johon lisäsin kahden sitruunan kuoriraasteen ja yhden sitruunan mehun. Toisen sitruunan mehu meni suurelta osin kuorrutteeseen, jonka kaadoin kakun päälle ennen tarjoilua.

245 g kananmunia (4 kpl tällä kertaa)
245 g voita
245 g hienoa sokeria
245 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 sitruunan kuoriraaste
1 sitruunan mehu

Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota käyttämäsi rengasvuoka.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen välillä vatkaten. Sekoita leivinjauhe ja sitruunankuoriraaste vehnäjauhoihin. Lisää vaahtoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksit sitruunamehu ja sekoita varovasti. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa noin tunti. Kakku on kypsä, kun se on irronnut hieman reunoista ja tikku tulee puhtaana kakusta. 

Anna jäähtyä vuoassa 5-10 minuuttia ja kumoa sitten ritilälle jäähtymään. Anna jäähtyä täysin. 

Sekoita 2-3 dl tomusokeria ja sitruunamehua, kunnes saat sopivan ohuen kuorrutteen. Valuta kakun päälle ja anna jähmettyä. 

Lopuksi muutama kuva sieltä keittiöihmisen taivaasta.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti