maanantai 27. tammikuuta 2020

Veriappelsiini-suklaapiiras



Olen ollut poissa blogimaailmasta pian kaksi vuotta tämän blogin osalta. Edellisen blogikirjoituksen tänne tein maaliskuussa 2018 muutama kuukausi ennen ensimmäistä olkapääleikkausta. Se ei mennyt kuin Strömsöössä, kirurgin sanoja lainatakseni. Olin useita muutamia kuukausia sairaslomalla ja sitten säästelin kättäni sen ajan kun olin töissä. Siellä koneella vietetty aika oli enemmän kuin riittävästi kipeälle olkapäälle. Maaliskuussa 2019 oli vuorossa leikkaus numero kaksi, silloin sain keinonivelen vasempaan olkapäähän. Kun asiat eivät mene niin kuin suunnitellaan, olkapää murtui uuden nivelen vierestä toukokuussa 2019. Olen ollut pian vuoden sairaslomalla. Koneella voin olla 30-60 minuuttia kerrallaan ennenkuin käsivarsi kipeytyy liikaa. Tästä syystä on tekstien kirjoittaminen jäänyt, vaikka olen sekä leiponut että kokannut niin paljon kuin käsi on sietänyt. Molemmat ovat minulle terapiaa, ilman näitä en olisi pysynyt tolkuissani (sen vertaa kuin tolkuissani olen). Kuvia olen ottanut eli saatan jossain vaiheessa kirjoitella reseptejä aiemmin tekemistäni leipomuksista.

Päätin aloittaa julkaisut uudelleen tällä nyt saatavilla olevien veriappelsiinien koristamalla suklaatortulla. Resepti tuli vastaan Great British Chefs nettisivuilla. Kyseessä ei ole niitä nopeimpia ja helpoimpia leipomuksia, mutta halusin kokeilla sitä joka tapauksessa. Tarvitset 25 cm irtoreunavuoan.

Pohja:
60 g tomusokeria
15 g mantelijauhetta

100 g voita kuutioina (käytän vähäsuolaista voita)
165 g vehnäjauhoja
40 g munaa (keltuainen ja vähän valkuaista)

Sekoita tomusokeri ja mantelijauhe. Lisää jauhot ja kuutioitu voi. Sekoita murumaiseksi seokseksi. Vatkaa muna toisessa kulhossa ja sekoita se jauho-voiseokseen. Älä vaivaa liikaa, mutta työstä taikina kiinteäksi. Muotoile taikinasta paksu, pyöreä levy ja kääri se tuorekelmuun. Anna levätä jääkaapissa tunnin ajan. 

Ota taikina jääkaapista ja kauli se jauhotetulla pöydällä noin 3 mm paksuiseksi levyksi. Nosta levy piirasvuokaan ja painele se pohjalle sekä reunoille. Jätä reunat yli reunan, ne siistitään myöhemmin. Laita vuoka jääkaappiin tunniksi. 

Esilämmitä uuni 150 asteeseen. Ota piirasvuoka jääkaapista. Vuoraa taikina alumiinifoliolla ja piiraspainoilla (käytä joko keraamisia painoja, riisiä, papuja tai herneitä). Paista tunnin ajan.

Piiraspohjan voitelu:
1 pieni muna

Ota piiras uunista ja nosta uunin lämpö 180 asteeseen. Poista piiraspainot ja alumiinifolio. Siisti piiraan reunat joko leikkaamalla terävällä veitsellä tai käytä pientä raastinta. Murskaa piirastaikinan ylijäämät esim. sauvasekoittimella. Sekoita taikinamuru ja muna tasaiseksi. Voitele piiraspohja seoksella huolellisesti, että se sulkee mahdolliset halkeamat. Paista piiraspohjaa 10 minuuttia ja ota sen jälkeen jäähtymään. Älä sammuta uunia!

Täyte:
320 g tummaa suklaata paloiteltuna
230 g täyteläistä kuohukermaa (double cream)
130 g maitoa
2 munaa

Sulata suklaa vesihauteessa. Kuumenna kerma ja maito lähelle kiehumispistettä. Kaada kuuma kermamaito munien joukkoon ja sekoita. Kaada nyt suklaa seokseen ja sekoita lastalla, kunnes täyte on tasaista.

Pidä huolta, että piiraspohja on kunnolla jäähtynyt ja kaada suklaatäyte vuokaan. Nosta vuoka varovasti uuniin ja sammuta uuni nyt. Anna täytteen kypsyä uunin jälkilämmössä noin 25-30 minuuttia. Täytteen tulee olla keskeltä vielä hieman hyllyvää. Anna jäähtyä kylmäksi ennen koristelua.

Koristelu:
6 veriappelsiinia

Kuori veriappelsiinit. Voit joko leikata ne mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi tai leikata lohkot irti. Ota mehu talteen. 

Asettele appelsiiniviipaleet tai -lohkot suklaatäytteen päälle. 

Kiille: 
Oikaisin kiilteen kanssa ja käytin meillä saatavaa hyytelösokeria. Alkuperäisessä ohjeessa kiille tehdään käyttämällä liivatelehtiä. Kuumenna vesi ja mehu kattilassa, sekoita hyytelösokeri joukkoon. Anna jäähtyä hetki ja sivele appelsiinit kiilteellä. Anna kiilteen jäähtyä kunnolla ennenkuin nostat piiraan vuoasta tarjoiluastialle. 

Minun piiras ei ole niin siistin näköinen kuin toivoisin, mutta maku on erinomainen. Ei ole liian makea. Veriappelsiinit antavat mehukkuutta. Oikein hyvä jälkiruoka kahvin tai teen kera.

Toivottavasti seuraavaan julkaisuun ei mene yhtä kauan kuin edellisestä tähän on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti