sunnuntai 9. helmikuuta 2020

Veriappelsiini-galette ja kardemummakermaa


Helmikuun Delicious-lehti saapui kannessaan herkullisen näköinen piiras. Koska nyt on sesonki ja veriappelsiinit ovat herkkuani, päätin tehdä tämänkin. 

4-6 veriappelsiinia (sain mahtumaan neljä keskikokoista)
200 g vehnäjauhoja
100 g voita
1 muna (erota keltuainen ja valkuainen)
2 rkl kylmää vettä
50 g jauhettua hasselpähkinää 
50 g voita

Pese yksi veriappelsiini huolella ja raasta kuori. 

Tee piirastaikina. Nypi jauhot ja kylmä voi murumaiseksi seokseksi. Lisää kuoriraaste, 50 g sokeria, keltuainen ja vesi. Sekoita nopeasti taikina ja muotoile siitä pöydällä pyörylä. Kääri tuorekelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään puoleksi tunniksi. Esilämmitä uuni 225 asteeseen. 

Kuori veriappelsiinit huolellisesti. Viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi ja jätä odottamaan. 

Vaahdota kulhossa 50 g pehmeää voita, 50 g sokeria ja 50 g pähkinäjauhetta (käytin mantelijauhetta, koska sitä oli kotona).

Tee tässä välissä veriappelsiinisiirappi: tarvitset 2 veriappelsiinia ja 2 rkl vaahterasiirappia tai hunajaa (käytin hunajaa).

Purista mehu kahdesta veriappelsiinista. Keitä mehu ja vaahterasiirappi/hunaja pienessä kattilassa siirapiksi. Jätä jäähtymään.

Ota  piirastaikina jääkaapista ja kauli se jauhotetulla pöydällä noin 30 cm halkaisijaltaan pyöryläksi. Levitä voi-sokeri-pähkinätahna piirastaikinan päälle niin, että reunoille jää noin 4 cm paljaaksi. Asettele veriappelsiiniviipaleet ja taita reunat. Voitele piiraan reunat munanvalkuaisella. Nosta leivinpaperoidulle uunipellille ja paista noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä. 

Kardemummakerma: vatkaa 2 dl kermaa vaahdoksi ja mausta se 1-2 tl jauhetulla kardemummalla. 

Ennen tarjoilua sivele piiraan päälle veriappelsiinisiirappia. Tarjoile kardemummakerman ja veriappelsiinisiirapin kera. Nauti! Kardemummakerma sopii erinomaisesti piiraan kanssa. Nam! Suosittelen kokeilemaan.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti