maanantai 25. helmikuuta 2013

Vaaleaa leipää hapanjuurella


En ole enää leiponut leipää tällä ohjeella, koska vehnäjuuren pitäminen hengissä on työlästä. Olen siirtynyt ruisjuuren käyttöön.

Olen leiponut vaaleaa leipää erilaisilla hapanjuurilla. Vastaan tuli ranskalaisen levain -juuren ohje ja sitähän täytyi kokeilla. Ensi yritys tuotti varsinaista junttaleipää, maku oli hyvä ja leipä tuli syötyä. Nyt oli vuorossa toinen kokeilu.

Tein  parisen viikkoa sitten luomuaprikooseista annoksen villihiivaa, koska halusin kokeilla sitäkin. Villihiiva säilyy parisen kuukautta jääkaapissa. Leivän teko hapanjuurella ei ole kiireisen hommaa. Levain eli ranskalaistyyppinen leipäjuuri:


Ensimmäisenä iltana laitetaan pieneen kulhoon tai kuppiin 1,5 rkl villihiivaa, 1,5 rkl haaleaa vettä ja 3 rkl vehnäjauhoja. Kulho peitetään tuorekelmulla tiukasti ja jätetään huoneenlämpöön. Minä laitan kulhon mikroon, koska asumme vanhassa talossa eikä meillä ole välttämättä tarpeeksi lämmintä juuren käynnistymiseksi.
Viereisessä kuvassa näet, kuinka juuri on alkanut käydä. Toisena aamuna lisätään 1,5 rkl vettä ja 3 rkl vehnäjauhoja.  Ne sekoitetaan kulhossa ja peitetään huolellisesti. 


Toisen päivän iltana otetaan suurempi kulho esiin ja lisätään 6 dl haaleaa vettä sekä 1/2  kg karkeita vehnäjauhoja. Juuri sekoitetaan joukkoon, kulho peitetään ja jätetään huoneenlämpöön yön yli.


Kolmantena aamuna levain -juuri on valmis ja voit aloittaa leivän leipomisen. Kuten kuvasta näet, kuplia on yön aikana muodostunut. Leipä (annoksesta saat 4 leipää):

Levain -juuri edellisen ohjeen mukaan.
6 dl haaleaa vettä
n. 900 g karkeita vehnäjauhoja (nousee paremmin kuin puolikarkeista leivottu)
2 rkl suolaa

Jos omistat yleiskoneen, pääset helpommalla. Käytä taikinakoukkua ja vaivaa taikinaa noin viisi minuuttia. Jätä sitten lepäämään pariksikymmeneksi minuutiksi. Käynnistä kone uudelleen isommalla teholla ja vaivaa viitisen minuuttia. Lisää suola ja vaivaa vielä viitisen minuuttia. 

Jos sinulla ei ole konetta, ota isompi kulho ja tee taikina siihen. Joudut vaivaamaan taikinaa tuplasti koneella vaivattuun aikaan verrattuna. 


Jaoin taikinan kahtia vaivaamisen päätyttyä, laitoin ne öljyttyyn muoviseen astiaan ja ripottelin toisen taikinan päälle auringonkukan siemeniä, jotka sitten vaivasin taikinan sisään. 


Nyt taikina peitetään leivinliinalla ja jätetään nousemaan lämpimään paikkaan. Minä laitan astiat kuumalla vedellä täytetyn tiskialtaan päälle. Anna nousta puoli tuntia, venyttele taikinaa ja jätä taas lepäämään puoleksi tunniksi. Toista venyttely, jätä lepäämään puoleksi tunniksi ja vielä kerran venyttele taikinaa. 

Jätä nyt taikina taas nousemaan. Tunnin kuluttua jaa molemmat taikinat kahtia. Venytä varovasti ja taita leivät jauhotulle leivinlaudalla nousemaan vielä tunniksi. Jos teit vain yhdenlaista leipää, jaa taikina neljään osaan ja jätä nousemaan.

Käytän leipää paistaessani uunissa leivinkiveä. Se laitetaan kylmään uuniin tässä vaiheessa ja uuni säädetään lämpiämään kuumaksi, 275 asteeseen. Uunin pohjalle laitan metallikulhossa vettä, jotta kuoren saa rapeammaksi. Tunnin nostatuksen jälkeen laitan kaksi leipää leipälapion avulla uuniin paistumaan. Paista leipiä 20 - 25 minuuttia. Kuvassa ne ovat ehtineet olla uunissa jo jonkin aikaa. Paista toiset leivät heti, kun olet saanut ensimmäiset pois uunista.


Anna jäähtyä hetki, voitele ja nauti! Maku on kaiken vaivan arvoista!

7 kommenttia:

 1. Mikä on vikana kun Levain leipätaikin on liian vetelää. Ei millään saa leivottua leiväksi. Leipä jää litteäksi. Maku on kyllä hyvä ja se tässä harmittaakin kun ei millään onnistu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jauhot ovat erilaisia. Kokeile lisätä niiden määrää.

   Poista
 2. Tällä ohjeella aion nyt huomenissa aloittaa leivän teon. Ei todellakaan ole hoppuisen ihmisen leipää, mutta katsotaan kuinka minun käy. Kiitos seikkaperäisestä ohjeestasi ja kerron sitten kuinka kävi. Odotukset ovat korkealla ja tietotaito tapissa.

  VastaaPoista
 3. Hei Ulla! Kirjoittelin sulle tänne eilen omat kommenttini hapanjuurileiväsät, mutta eipä niitä täällä näy? Taisivat lentää bittitaivaaseen, josko siellä halusivat kokeilla sinun oivallista leipäohjettasi myös? Leivästä tuli huippu hyvää, tein sen tänä aamuna ja kyllä kelpasi tarjota hiihtolomalaisille. Nyt aion kokeilla tuota savivuokassa tehtyä leipää seuraavaksi. Minullakin sellainen löytyi kaapin perikoilta ja se saa nyt uuden tulemisen leivän paitossa. Kevättä!

  VastaaPoista
 4. Missähän on vika, kun tähän kommenttikenttään ei mene kommentit perille? Olen nyt lähettänyt kahdesti ja ei vaan näy?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommenteista! Nyt ne kaikki ovat näkyvillä. Vanhojen tekstien kommentit tulevat näkyviin hyväksynnän jälkeen, enkä ollut käynyt koneellani eilisillan jälkeen. Hienoa, että leipä onnistui :)

   Poista
 5. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista