tiistai 22. lokakuuta 2013

Sitruunapiiras


Tämäkin resepti on uusimmasta keittokirjastani, River Cottage Fruit everyday. Minulla on vain matala irtopohjainen piirasvuoka, joten täytettä jäi yli ja piiras oli matala. On siis hankittava korkeampi piirasvuoka. Ylimääräinen täyte säilyy pari viikkoa jääkaapissa ja sen voi käyttä lemon curdin tapaan. 

pohjataikina:
200 g vehnäjauhoja
35 g tomusokeria
125 g kylmää, suolatonta voita
ripaus suolaa
1 munankeltuainen
2-3 rkl kylmää maitoa tai vettä

täyte:
4-6 keskikokoista tai isoa sitruunaa
4 keskikokoista munaa
4 keskikokoisen munan keltuaista
250 g sokeria
1,5 dl kuohukermaa

päälle: tomusokeria

Tee ensin taikina. Laita jauhot, tomusokeri, voi ja suola kulhoon ja nypi murumaiseksi. Voit tehdä tämän myös monitoimikoneella, jos sinulla on sellainen. Lisää kylmä maito tai vesi ja muodosta taikinasta pallo. Litistä se ja kääri tuorekelmuun ja laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. 

Aloita täytteen teko 3 sitruunan kuoren raastamisella. Jos et käytä luomusitruunoita, pese sitruunat huolellisesti ja kuivaa ne ennen raastamista. Purista tarpeellinen määrä sitruunoita, tarvitset 2 dl sitruunamehua. Minulla siihen meni neljä isohkoa sitruunaa.

Vatkaa munat, keltuaiset ja sokeri kulhossa, kunnes ovat sekoittuneet tasaiseksi. Lisää joukkoon sitruunoiden kuoriraaste ja sitruunamehu. Vatkaa. Jätä odottamaan 10 minuutiksi ja vatkaa taas. Jätä odottamaan.

Esilämmitä uuni 180 asteeseen. Ota taikina jääkaapista ja kauli ohueksi ja riittävän kokoiseksi peittämään 24-senttisen irtopohjavuoan pohjan ja reunat. Nosta kaulimen avulla kevyesti voideltuun vuokaan ja painele huolellisesti reunoille. Anna ylimääräisen taikinan tulla yli laitojen. Pyöräytä kaulimella leikaten ylimääräiset pois. Pistele taikina haarukalla, peitä leivinpaperilla ja kaada paperin päälle joko piiraspainot tai esim. kuivattuja herneitä tai riisiä.

Nosta uuniin ja paista 15 minuuttia. Nosta piiras ulos ja poista paperi painoineen. Nosta piiras uudelleen uuniin ja paista vielä 10 minuuttia. Nosta uunista. Alenna uunin lämpö 150 asteeseen.

Piiraspohjan paistuessa siivilöi täyte uuteen kulhoon. Kuori mahdollinen vaahto pois päältä ja lisää kerma huolellisesti joukkoon. Kaada varovasti taikinakuorelle ja nosta piirasvuoka uuniin. Paista 30-35 minuuttia, kunnes täyte on lähes asettunut. Jätä jäähtymään. 

Poista jäähtynyt sitruunapiiras vuoastaan ja siivilöi päälle tomusokeria. Tarjoile kera hyvän teen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti