sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Kinkkupiiras


Kahtena peräkkäisenä päivänä visiittejä taloon, siispä leipomaan jotain suolaista teen seuraksi. Päädyin perinteiseen kinkkupiiraaseen. Tein samantien kaksinkertaisen pohjataikinan, jotta seuraavalla leipomiskerralla se on valmiina pakastimessa. Samalla vaivalla kun saa tehtyä ne kaksi.

Pohjataikina, kahteen piiraaseen 23-25 cm halkaisijaltaan:
6 dl hiivaleipäjauhoja
hyppysellinen suolaa
225 g kylmää voita kuutioina
1 rkl sitruunamehua
5 rkl kylmää vettä
Sekoita jauhot ja suola, lisää kuutioitu voi joukkoon. Nypi, kunnes murumaista tai käytä taikinarautaa. Lisää sitruunamehu ja vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Muotoile kaksi palloa ja kääri ne tuorekelmuun ja pistä toinen jääkaappiin tunniksi, toinen pakastimeen seuraavaa piirasta varten. Ota taikina jääkaapista ja anna sen hetki lämmetä. Kauli piirasta suuremmaksi ympyräksi ja nosta kaulimen avulla piirasvuokaan. Painele pohjalle ja reunoille. Yritä saada taikinalevy pysymään ehjänä. Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi. Esilämmitä uuni 225 asteeseen.

Täyte:
1 sipuli 
1 rkl ruokaöljyä
noin 200 g saunapalvikinkkua 
4 munaa
4 dl ruokakermaa
suolaa ja pippuria myllystä
hyppysellinen raastettua muskottipähkinää
2 dl juustoraastetta, käytin voimakasta cheddaria
2 rkl parmesaaniraastetta
timjamia, persiljaa

Kuori ja puolita sipuli. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja kuullota pannulla noin 20 minuuttia. Pilko saunapalvikinkku suikaleiksi tai käytä valmiita. 
Sekoita kulhossa munat ja ruokakerma, älä vatkaa. Mausta suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä. 
Ota piiraspohja jääkaapista, pane päälle leivinpaperi ja piiraspainot. Voit käyttää painoina kuivattuja herneitä, papuja tai keraamisia kuulia. Paista uunissa noin 12 minuuttia, ota leivinpaperi painoineen pois ja pane piirasvuoka uuniin vielä 5 minuutiksi. Ota pois ja alenna lämpö 175 asteeseen.
Levitä taikinapohjalle kuullotettu sipuli ja palvikinkkusuikaleet. Kaada munamaito piirasvuokaan ja ripottele juustoraaste päällimmäiseksi. Paista 35 minuuttia, nosta uunista ja ripottele parmesaaniraaste päälle ja paista vielä 10 minuuttia. Nosta uunista ja anna jäähtyä kymmenisen minuuttia ennen tarjoamista. 
Tarjoa lounaaksi salaatin kera tai suolapalana kahvin/teen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti