keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Mausteiset palsternakkakuppikakut


Viimeisimmässä Baking Heaven -lehdessä oli resepti, joka vaati kokeilua pikaisesti. Resepti on alunperin Tammy Donroen kirjasta Wintersweet: Seasonal Desserts to Warm the Home. Palsternakkaa kasvatin viime kesänä omalla kasvimaalla. Onneksi, sillä ruokaosuuskunnan palsternakoille kävi aloitusvuonna huonosti. 

Porkkanaa on perinteisesti käytetty kakkutaikinassa, kuten punajuurtakin. Palsternakkaa ei ole tullut mieleen käyttää leipomisessa, mutta onneksi nyt on tuokin asia korjattu. 

Reseptissä sanotaan, että siitä tulee 15 kuppikakkua. Sain niitä 16 ja ovat vieläkin turhan korkeita. Minulla on vain yksi 12-koloinen muffinssivuoka, joten jouduin paistamaan ne kahdessa erässä. 

Taikina:
225 g kuorittua, hienoksi raastettua palsternakkaa
2,5 dl rypsiöljyä
260 g sokeria
115 g (suolatonta) sulatettua voita
1 tl vaniljauutetta 
3 isoa munaa
280 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
1 rkl jauhettua korianteria
2 tl kanelia
1 tl muskottipähkinää
(½ tl suolaa, jos käytit suolatonta voita)

Kuorrute:
60 g suolatonta voita
110 g maustamatonta tuorejuustoa
40 g tomusokeria
½ dl vaahterasiirappia
25 g saksanpähkinärouhetta (käytin paahdettuja mantelilastuja)

Esilämmitä uuni 175-asteiseksi. Laita paperivuoat muffinssivuoan koloihin. Pese, kuori ja raasta palsternakka.

Mittaa isoon kulhoon öljy, sulatettu voi, sokeri ja vaniljauute hyvin vatkaten. Lisää munat yksitellen välillä vatkaten. Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa ja siivilöi vaahtoon. Lisää palsternakkaraaste ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Annostele taikina paperivuokiin. Paista 25-30 minuuttia, tarkista kypsyys tikulla. Nosta uunista ja anna jäähtyä.

Vatkaa voi ja tuorejuusto tasaiseksi. Siivilöi joukkoon tomusokeri ja jatka vatkaamista, kunnes seos on tasaista. Lisää vaahterasiirappi ja sekoita kuorrute tasaiseksi. Levitä kuorrute kuppikakkujen päälle lastalla. Ripottele käyttämiäsi pähkinöitä päälle koristeeksi. Paahdoin kevyesti käyttämäni mantelilastut. 

Nämä kuppikakut säilyvät jääkaapissa 3-4 päivää. Jos niitä ei syödä. Meheviä ja makoisia olivat. Uskaltauduin käyttämään reseptin mukaisesti jauhettua korianteria, vaikka kesällä sain allergisia oireita tuoreen korianterin lehdistä. Ei tullut reaktiota. Rasvan määrä tuntui suurelta taikinassa, mutta ei se valmiissa maistunut. Näitä teen toistekin. 

2 kommenttia:

  1. Hei Ulla, minun blogilistassani näkyy kohdallasi jonkun muun päivitys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on mun toisen blogin teksti. Kirjoitin sen vahingossa leipomus-blogiini ja poistin tekstin. Hassua, että se näkyy vielä siinä. Kohta varmasti katoaa, kun tulee seuraava kakkuohje vielä tänä iltana.
      Kiitos huomautuksesta. Sun blogissasi on uusi ulkoasu, hieno!

      Poista