sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Linzer torte eli Linzin torttu


Ystäväni Jukka kirjoitti tällä viikolla korvanneensa päivittäisen ibuprofeeniannoksen kupillisella kahvia ja Linzer tortella, vieläpä kolme kertaa. No, vatsani ei kestä ibuprofeenia ollenkaan ja hyvin vähän kahviakaan, mutta päätin kuitenkin kokeilla tämän vaikutusta kipuihin, toisten kipulääkkeiden sijasta.

Linzer torten sanotaan olevan maailman vanhin kakku. Se on peräisin Itävallasta, ensimmäiset reseptit löytyvät 1650-luvulta. Se on murotaikinapohjainen vadelmatorttu, jossa on päällä taikinaristikko. Reseptejä tähän torttuun, kuten muihinkin perinteisiin, on monia. Minä olen tehnyt torttua tällä alla olevalla reseptillä. Se on vuosien takaa, enkä muista enää sen lähdettä. Vadelmahillo on tehty oman puutarhan vadelmista. 

225 g vehnäjauhoja
1,5 tl jauhettua neilikkaa
2,5 tl kanelia
100 g mantelijauhetta
100 g sokeria
2 tl raastettua sitruunankuorta
225 g voita
1 rkl vaniljasokeria

pinnalle:
4-5 dl vadelmahilloa
1 keltuainen
sokeria

Sekoita kuivat aineet keskenään, myös sitruunankuori. Lisää pehmeä voi ja sekoita taikina nopeasti. Ota 2/3 taikinasta ja vuoraa sillä 23-25 sentin irtopohjainen torttuvuoka. Laita vuoka pakastimeen ja loppu taikinasta jääkaappiin kelmun sisään. Ota vuoka ulos pakastimesta tunnin kuluttua ja levitä vadelmahillo taikinan päälle. Ota taikinapala jääkaapista ja pehmitä sitä hiukan ja kauli se noin vuoan mittaiseksi, noin puolen sentin paksuiseksi levyksi. Ota taikinapyörällä noin sentin levyisiä suikaleita ja järjestä ne tortun päälle ristikkäin. Voitele keltuaisella ja ripottele päälle sokeria. Laita torttu takaisin pakastimeen tunniksi.

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Ota torttu pakastimesta ja paista uunin alaosassa noin 45 minuuttia. Anna tortun jäähtyä vuoassaan ja irrota sitten vasta tarjoiluastialle. Säilyy hyvin jääkaapissa. Ota pois jääkaapista noin tuntia ennen tarjoilua. Voit tarjota tätä vadelmatorttua kahvin kera tai kermavaahdon kanssa jälkiruokana. Maistuu jäätelönkin kera. Jos ei kipua viekään, auttaa mielihyvän lisäämisessä.




1 kommentti:

  1. Hyviä ideoita! Minä hoidin omia kipujani syömällä hunajaa, kun 800mg ibuprofeenien popsiminen alkoi hirvittää. Se auttoi :) Verensokeri kihahti niin korkealle, että kivut olivat vähän aikaa poissa.

    VastaaPoista