sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Raparperijuustokakku inkivääriyllätyksellä


Tähän aikaan vuodesta on suurin osa marjoista syöty pois pakkasesta. Meillä on enää mustikoita ja karhunvattuja jäljellä. On aika käyttää runsaana kasvavaa raparperia. Tällä kertaa päätin tehdä pikkuisen yllätyksen kakkuun.

Tein kakun säädettävään reunukseen ja siitä tuli noin 26 senttiä halkaisijaltaan. 

Pohja:
250 g Wilhelmiina-pikkuleipiä (käytin mitä kaapissa oli, noin 1,5 pakettia)
125 g voita
Murskaa pikkuleivät, sekoita sulatettu voi murskaan ja tasoita vuokaan tai reunuksen sisälle, suoraan tarjoiluastialle. Laita jääkaappiin jäähtymään.

Raparperihilloke:
8 ohutta ja mahdollisimman punaista raparperin vartta
0,5 dl raakaruokosokeria
1 dl taloussokeria

Puhdista ja pilko raparperit. Laita ne kattilaan, lisää tilkka vettä ja sokerit. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua muutama minuutti. Tuoreet ja ohuet raparperivarret eivät tarvitse pitkää aikaa pehmitäkseen. Laita hilloke siivilään valumaan, jotta saat mehun kiillettä varten. Anna jäähtyä.

Täyte:
6 liivatelehteä
1,5 prk maustamatonta tuorejuustoa
4 dl vispikermaa
2 dl taloussokeria
raparperihilloke
0,5 dl sitruunamehua
muutama ruokalusikallinen inkiväärisiirappia (voi jättää halutessa pois)

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Pehmitä tuorejuusto. Vatkaa kerma ja lisää juusto sekä sokeri siihen. Sekoita raparperihilloke joukkoon. Kuumenna sitruunamehu ja sekoita puristetut liivatelehdet siihen. Kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. 

Kaada täyte murupohjan päälle ja tasoita. Valuta inkiväärisiirappia täytteen päälle ja jätä hyytymään vähintään neljäksi tunniksi, mielellään yön yli. 

Kiille:
4 liivatelehteä
3 dl raparperimehua 
1 dl vettä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kuumenna vesi ja sekoita puristetut liivatelehdet siihen. Lisää jääkaapissa ollut raparperimehu ja anna hyytyä, kunnes seos on kiisselimäistä. Kaada täytteen päälle ja anna hyytyä 2-3 tuntia.

Irrota juustokakku vuoasta/reunuksesta ja koristele haluamallasi tavalla. Laitoin kakun päälle yllättävän aikaisin kukintansa aloittaneen juhannusruusun oksan. Ruusu ei koske kakkuun, koska upotin sen muoviputkilossa.

Me söimme tätä juustokakkua musiikillisella piknikillä, mutta se sopii erinomaisesti myös kahvipyötään. Inkivääri sopii raparperin kera erinomaisesti. Tässä kakussa se antoi hieman potkua kermaisen raparperiseoksen seassa. Inkiväärin maku tulee tavallaan jälkimakuna. 







5 kommenttia:

  1. Tämä menee pikaisesti testiin, kiitokset reseptistä!

    VastaaPoista
  2. Upean näköinen kakku. Käytitkö reunakalvoa vuoan kanssa? Niin upean siistit reunat kakussa. =)

    VastaaPoista
  3. Kiitos. En käyttänyt reunakalvoa, minulla on teräksinen säädettävä reunus. Siitä onnistuu irrottaminen yleensä hyvin, eikä se jätä täytteeseen väriä, kuten pinnoitetut irtoreunavuoat usein tekevät.

    VastaaPoista