sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Aikaisempia piparitöitä


Tämä postaus sisältää vuosien varrella tekemiäni piparitöitä ja ylimmäiseksi täytyy nostaa kuvat piparihuvilasta, jolla voitin ESS:n piparkakkutalokilpailun vuonna 2009.


Tämä maatalon pihapiiri meni lahjaksi sukulaisille Ruovedelle jouluna 2007, jos en väärin muista. 

Tässä muutamia pienempiä piparitaloja. Päällimmäinen on ihan pikkuriikkinen, tämä meni naapuriin lahjaksi joitain vuosia sitten.


Tämä suklaakonvehteja sisältävä talo meni lahjaksi toiseen naapuriin joitain vuosia sitten. Isäntä kun on perso suklaalle. Talo oli kiitokseksi siitä, että hän huolehtii poissaollessamme lumitöitä. Aina on autolle paikka valmiina kun reissusta ollaan talviaikaan tultu. Teemme mekin toki samoin, jos he ovat reissussa.


Tämän aitan sisällä oli karkkeja ihan ylös asti. Serkkuni lapset saivat tämän Norjasta Suomeen joulun viettoon tullessaan. Ei niin talosta väliä, mutta ne karkit. Olivat kuitenkin joutuneet töitä tekemään saadakseen karkit ulos. Kuuma sokeri on hyvää liimaa.

Pikkuleipiä tehdään toki muulloinkin kun jouluna. Futari-pikkuleivät matkasivat käsimatkatavarassa Norjaan keväällä 2011. Ne tulivat serkun pojan konfirmaatiojuhliin tarjolle. Danielin suosikkijoukkue  on Manchester United, siksi punaiset paidat ja valkoiset housut. Keltaiset tähdet vein ystävien lapsille tuliaisiksi syksyllä 2010. Piparit tekivät hyvin kauppansa.Nämä Christmas Pudding -pikkuleivät tein viime vuonna Finn Guild in Lahti -pikkujouluihin. Taikinaan yritin saada samoja makuja kuin perinteisessä englantilaisessa jouluherkussa. 
Omaan käyttöön nämä koristellut piparit harvemmin jäävät, sillä minulle oikeat joulupiparit leviävät uunissa melkoisesti ja niihin ei sitä paitsi tarvitse mitään lisää. Inkivääri ja sitruuna ovat on ainoat oikeat mausteet. Niitä teen yhä, isoäidin joskus 1950-luvulla talteen paneman reseptin mukaisesti.


Ohuet piparitähdet tein kokeilun vuoksi taannoin. Hyvin ne onnistuvatkin, kun uunipellin vie kuistille jäähtymään. Nyt ei ole pariin vuoteen ollut koiria, joten ei ole tarvinnut varoa niiden joutuvan parempiin suihin ennen paistoa. Laatikollinen koristeltuja pipareita oli serkun perheen joululahja heidän tullessa Norjasta Suomeen joulun viettoon. Pienen pieniä tähtipipareita oli myös mukava antaa lahjaksi.

4 kommenttia: