keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Mallasleipä


Pakastin tyhjeni leivän osalta ja eilisiltana totesin, että nyt voisinkin tehdä välillä mallasleipää. Siispä 3 dl Tuoppi-kaljamaltaita kulhoon ja päälle puoli litraa kiehuvaa vettä. 

Leivän teko jatkui tänään: kiehautin pari desiä vettä lisää, sekoitin sen ja heitin sekaan kaksi pussia kuivahiivaa. Kaljamallas on mallastettua ruista, joten jauhoina käytän vehnä- tai hiivaleipäjauhoja. Mitä sattuu kotona olemaan. Jauhojen sekaan 2-3 teelusikallista hienoa merisuolaa. Ja niitä jauhoja kulhoon sen verran, että saa sopivan löysän taikinan. Lisään hieman, ehkä vajaan desin rypsiöljyä vaivaamisen loppuvaiheessa. Jätä taikina nousemaan peitettynä lämpimään paikkaan ainakin tunniksi.


Olen hankkinut itselleni leivän nostatuskorit. Mielestäni ne helpottavat leiväntekoa, koska taikinan voi jättää löysemmäksi ja pyöräyttää sen koreihin nousemaan toista kertaa. Olen mitoittanut taikina-annoksen sellaiseksi, että se mahtuu kahteen koriin. Niistä kumotut leivät taas mahtuvat käyttämälleni leivinkivelle, jonka asetan kylmään uuniin ja kuumennan 225 asteeseen.

Paistoaika on noin 35 - 40 minuuttia. Paiston jälkeen ritilälle jäähtymään. Älä peitä leipiä, jos haluat rapean pinnan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti