perjantai 30. marraskuuta 2012

Norjalaiset inkivääripiparkakut


Nämä norjalaiset inkivääripiparkakut ovat minulle niitä ainoita oikeita joulupipareita. Isoäiti oli löytänyt reseptin 1950-luvulla Kotiliedestä ja niitä on tehty siitä lähtien, siis jo ennen syntymääni. Äiti teki näihin muutoksen kohdallaan: hän kauli ne fariinisokerin kanssa.  Äiti oli sota-ajan lapsia ja sokerinhimo lienee jäänyt niiltä ajoilta. Minä en fariinisokerilisäyksestä tykännyt. Itse olen tehnyt näitä lähes joka joulu siitä asti kun oman huushollin perustin, siis yli 30 vuotta.

En tiedä miksi niiden nimessä on norjalaiset, kenties siellä tehdään tällaisiä. Serkkuni Päivi saattaisi osata vastata tähän kysymykseen. Annos on iso, normaalikokoisia pipareita tulee yli 200 kpl. Tämän joulun piparit ovat kaikki samalla sydänmuotilla tehtyjä. Muotti on mummuni peruja, vaari on tehnyt sen aikanaan hänelle.


3 dl siirappia
400 g sokeria
350 g voita
30 tippaa sitruunnaöljyä (eteeriset öljyt käyvät pieninä määrinä ruoanvalmistukseen)
3 rkl inkivääriä jauheena
3 dl kuohukermaa (isoäidin reseptissä luki "paksua" kermaa)
2 rkl ruokasoodaa
1,3 kg vehnäjauhoja

Teksti on suoraan isoäidiltä:
"Siirappi, sokeri, mausteet ja voi vaivataan yhteen lusikalla noin puolen tunnin ajan (itse käytän konetta ja taikinakoukkuja). Kerma vatkataan vaahdoksi ja lisätään varovasti edellisiin. Siihen lisätään myös haaleaan vesitilkkaan liuotettu sooda. Jauhot vaivataan taikinaan ja sen annetaan seistä seuraavaan päivään."

Seuraavana päivänä kauli taikina 3-5 mm paksuiseksi levyksi ja ota muotilla pikkuleipiä. Paista 200 asteisessa uunissa 8 minuuttia.

Tämä taikina ei sovellu piparkakkutalojen ja muiden sellaisten koristeiden tekoon, joiden täytyy pysyä muodossaan. Pikkuleivät kohoavat uunissa kohtuullisesti, joten jätä reilu väli. Tekemiäni sydänpipareita mahtui pellille 25 kappaletta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti