maanantai 19. marraskuuta 2012

Juopunut englantilainen joulukakku


Olen tehnyt tätä Delia Smithin ohjeesta mukaeltua perinteistä englantilaista, hyvin juopunutta joulukakkua useita vuosia. Kakku tulee tehdä mielellään kahdeksan viikkoa ennen joulua, jotta se saa juoda tarpeekseen. Siis lokakuun lopulla tai heti marraskuun alussa.


1. päivä:
450 g sultana-rusinoita
175 g korintteja
175 g kultarusinoita
75 g sokeroituja kirsikoita
65 g kakkutäytettä (appelsiinin ja sitruunan kuoripaloja)
1/2 dl brandya + 1-2 dl mustaa teetä (valmis juoma, ilman sokeria)

Sekoita hedelmät. Huuhdo, kuivaa ja pilko kirsikat pienemmiksi. Kaada sekaan brandylla maustettu tee, peitä kelmulla ja anna muhia seuraavaan päivään.

2. päivä:

225 g vehnäjauhoja
¼ tl jauhettua muskottipähkinää
½ tl maustesekoitusta (yhtä paljon maustepippuria, kanelia ja inkivääriä)
50 g manteleita hakattuna pieneksi
225 g vähäsuolaista voita
225 g ruokosokeria
4 munaa
1 rkl mustaa ruokosiirappia (DanSukkerin Cane Syrup voisi olla sopiva, itse tuon Lyle´s Black Treackle -purkin reissuiltani)
yhden sitruunan ja yhden appelsiinin kuoriraaste

Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen.
Tarvitset 20 x 20 cm kantikkaan tai 23 cm halkaisijaltaan olevan pyöreän vuoan. Voitele vuoka joko vuokaspraylla, öljyllä tai voilla. Paperoi se leivinpaperilla, nosta reunat yli vuoan reunojen. Spreijaa tai voitele vielä paperikin. Paperoi sitten vuoka ulkopuolelta parilla kerroksella voimapaperia, käytä uuninkestävää eli luonnonmateriaalista valmistettua narua sitomiseen.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Ei kuitenkaan mantelirouhetta.
Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sitten munat yksitellen, välillä hyvin vatkaten. Kun kaikki munat on vatkattu joukkoon, unohda vatkain ja ota käteesi iso metallilusikka tai tukeva nuolija. Siivilöi kuivat aineet taikinaan. Siivilöinti lisää ilmaa taikinaan. Sekoita kuivat aineet taikinaan.

Siivilöi liossa olleet hedelmät ellei neste ole kaikki imeytynyt. Lisää mantelirouhe ja raastetut sitruksien kuoret joukkoon ja lisää hedelmät taikinaan. Sekoita kunnolla kaikki sekaisin, mutta älä vatkaa.

Kaada vuokaan, levitä tasaiseksi. Voit tehdä keskelle hieman monttua, ei paljon. Tässä kakussa ei ole nostatusainetta. Laita päälle kaksinkertainen leivinpaperi ja tee siihen keskelle kolikon kokoinen ilma-aukko.

Laita vuoka esilämmitettyyn uuniin ja paista noin 3 – 3½ tuntia. Tällä välillä voitkin tehdä rauhassa jotain muuta. Kakun tulee olla hieman irronnut reunoistaan ja joustava painettaessa. Silloin se on kypsä. Nosta pois uunista ja pura vuoan ympärillä olevan paperit pois. Anna jäähtyä ritilällä.

Nosta jäähtynyt kakku ulos vuoasta. Tee kakkuun reikiä jollain tikulla ja anna sille ensimmäinen ryyppy eli noin 8 teelusikallista brandya/konjakkia. Paketoi huolella voipaperiin ja folioon ja säilytä jääkaapissa, jos siellä on tilaa. Muu viileä paikkakin käy. Esimerkiksi parvekkeella voi säilyttää kakkua kylmälaukussa, sitä ei kuitenkaan saa päästää jäätymään.

Anna kakulla ryyppy viikottain, tuo 8 tl brandya/konjakkia. Voit toki halutessasi ottaa itsekin.

Jos et halua kuorruttaa kakkua perinteisellä marsipaani – sokerimassakuorrutteella, voit järjestää paistovaiheessa taikinan päälle kauniisti kuorittuja manteleita. Älä paina, etteivät ne uppoa taikinaan.

Viimeisellä mahdollisella hetkellä kakku kuorrutetaan. Se poistetaan kääröistään ja sivellään lämpimällä, siivilöidyllä aprikoosihillolla. Tämän jälkeen mahdolliset kolot kakun pinnassa täytetään pienillä marsipaanin paloilla. Kun pinta on tasainen, se peitetään ohueksi kaulituilla marsipaanilevyillä. Myös pohjalle laitetaan marsipaanilevy.

Tämän jälkeen kaulitaan sokerimassa ohueksi levyksi. Ennen sen nostamista kakun päälle, marsipaani sivellään kirkkaalla alkoholilla tai vedellä, jotta sokerimassa tarttuu kiinni. Reunat ja päällinen peitetään sokerimassalevyllä. Sen jälkeen kakku voidaan koristella haluamallasi tavalla.

On tietysti selvää, että tämä kakku ei ole tarkoitettu lapsille. Se todella sisältää alkoholia, se ei ole karannut mihinkään kakun ollessa käärittynä papereihin. Myöskään auton rattiin ei ole suositeltavaa lähteä heti kakun syömisen jälkeen!

Nautinnollisia hetkiä perinteisen englantilaisen hedelmäkakun kera!

1 kommentti:

  1. Olen kerran tehnyt samantapaisella reseptillä ja koristelussanikin oli sama aihe. Nykyään brittiherkuista teen mince pies leivonnaisia.

    VastaaPoista